2 527 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили се

...
2 527 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили се
Коментари Харесай

Над 2 500 военнослужещи са оказали помощ на пострадалите от водната стихия в община Карлово

2 527 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили се включиха в помощ на хората от обитаемоте места, потърпевши от наводнението в община Карлово при започване на септември. В продължение на 28 дни - от 2 до 29 септември, военнослужещите бяха там, където имаше потребност от тяхната помощ, показват от Министерство на защитата.

В дейностите, ръководени от командира на 61-а Стрямска механизирана бригада бригаден военачалник Деян Дешков, бяха употребявани 205 профилирани машини.

Благодарение на техния труд в с. Каравелово са почистени 90 къщи, 104 дворове, 2 публични здания и 3 км наранени улици. В село Богдан са почистени 67 къщи, 70 дворове и към 3 км от засегнатите улици, обобщават от ведомството.

Военнослужещите помогнаха и на жителите на с. Слатина.

Още в първите часове на наводнението по искане на регионалния шеф на област Пловдив и на кмета на община Карлово военнослужещи от 61-а Стрямска механизирана бригада се притекоха на помощ на жителите в наводнените села и с бързите си дейности изтеглиха хора. В спасяването им се включи и шестчленен екипаж с вертолет AS 532 AL Cougar от авиобаза Крумово. Осем индивида бяха открити и извлечени с лебедка и колан, както и с панер, на борда на вертолета от покривите на обградените от вода къщи.

Военнослужещите от 61-а бригада също участваха в превозването на тежко заболели хора. Те доставяха храна и вода за популацията. Специалисти от 61-а Стрямска мехнаизирана бригада сложиха инженерни уреди за възобновяване на връзките и снабдяването към бедстващите региони.

Военнослужещите разчистваха пътната инфраструктура, почистваха дворовете и домовете на хората от дървета, насъбрани клони, кал, тиня и други предмети, довлачени от водата. Помогнаха за изхвърлянето на унищожената битова техника, за спасяването на оживялата мебелировка и за разчистването на затрупани коли. С военни водоноски беше обезпечена вода в бедстващите региони, а до възобновяване на водоснабдителната система в Карлово военнослужещи разнасяха вода, обезпечена от Българския червен кръст, за болничното заведение и детските градини и ясли в града.

До 10 октомври военнослужещи от Сухопътните войски с многоцелеви ескаватор „ Комацу “ продължиха да вземат участие в довършителните аварийно-възстановителни действия в село Слатина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР