Една година след зловещото наводнение в Карловско, в което като

...
Една година след зловещото наводнение в Карловско, в което като
Коментари Харесай

Кал, бавещи се ремонти, ръждясали надежди за помощ от държавата - Карловско година след потопа

Една година след злокобното наводняване в Карловско, в което като по знамение нямаше жертви. Жителите на наводнените села се събраха, с цел да се помолят в никакъв случай повече да не претърпяват злополучие.

365 дни по-късно кметът на Карлово разяснява, че страната до момента е отпуснала 16 млн. лв. от нужните 70 милиона, с цел да бъде изцяло възобновена инфраструктурата в региона. Разследването към момента не е открило единствено природата ли е отговорна за това наводняване.

Една година по-късно в Каравелово има нещо като монумент - на ръждясала от очакване вяра. Има и нещо като футболен стадион, където някой в миналото се е забавлявал - от дълго време пропуснат. От орлов взор всички наводнени села наподобяват по-подредено. Но от близко:



" Тука спят синът и снахата на тази...то не е и спалня, то е част от спалня ".

Обикаляме от село на село. Търсим хората, които тъкмо преди една година застанаха пред камерата ни. В момента Ирина и Любомир - родители на три деца - живеят в полукъща в Трилистник. Настанени са във фургон.



" Той към този момент се издънва изпод. Трябва да му вършим ремонт ".

Планират ремонт на краткотрайното си жилище. Някой ден, когато съберат пари. Засега страната им е дала под 1000 лева общо - от дълго време употребявани. До тях намираме Донка. Оранжериите ѝ са празни, само че помни, че ефирът предходната година по това време бил цялостен с обещания.

" Там където е предходна водата - всичко е пропаднало на 100%, така че ние ще описваме вредите като на 100% такива ", сподели тогавашният министър на земеделието Явор Гечев.

" Ами нищо, чакаме. Казаха ни, че може да не получим нищо ", споделя Донка Матанска през днешния ден.

Наистина не получила нищо - с претекст, че вредите ѝ не са 100 %. От земеделското министерство регистрират, че са дали близо 75 000 лева за 23 стопани. Останалите са като Донка.



В Каравелово откриваме Павлина. На същото място, където предходната година събираше дома си от калта. Сега Палвина ни чете известие, че е невероятно да бъде отпусната обществена помощ, защото не са изпълнени изискванията. Не е получила и обещаваните 2500 лв. за мебели. Защото има приход малко над 504 лева

Българска национална телевизия: За страната се водите богата?

Павлина Балтова: Да, тъкмо по този начин. Богата съм. Ти не би трябвало да бъдеш човек. Трябва да бъдеш робот, с цел да можеш да ги получиш тия пари.



Държавата въпреки всичко през юни поправила критериите и от 396 потърпевши фамилии в Карловско 63 може и да се класират да получат 2500 лв.. На въпроса " по какъв начин Ви помогнаха институциите " най-честият отговор е този:

- 375 лева



Най-много пари хората са получили от дарителската акция към общината. Близо 2 млн. лв. - разпределени сред тези съвсем 400 семейства. Отиваме към читалището, чиято директорка е износила ремонта на своите плещи.

" Държавата не е протегнала ръка ръка да даде, най-малко да пристигна да види ", сподели Дора Шопова.

" Нито едно от трите читалища не получи нито стотинка от Министерството на културата. Бяха обещани по 36 хиляди лева - не пристигна нищо ", сподели кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.



Временните мостове занапред ще бъдат заменени с нови. Ремонтът на улиците продължава. Или ще завърши до края на другото лято, или ще остане незавършен.

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Ще спрем до там, докъдето имаме обезпечени средства.

Кметът споделя, че това зависи от страната - дали ще отпуска пари поетнапно и в точния момент. А реките, от които потегли всичко, са чисти единствено ненапълно. Там, където страната е виновна да почисти - още се чака.

" Над Каравелово и Богдан има хиляди кубици дървен материал и хиляди кубици неподвижен материал. Той се намира в територии изключителна държавна благосъстоятелност и те би трябвало да почистят тези територии, с цел да не става по този начин, че ние да чистим речното корито и след това от горната страна да слиза отново в речното корито.



Сега страната почиства в региона на река Стряма - сектор, който чака ремонт от 2009 година. Една част от реката е почистена. По-голямата част е като жива гора и чака. А жителите на селата вършат молебен.

" За да пострада това село има доста отговорни ".

Само че към момента не е посочен нито един.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР