Жители на наводнените карловски села поискаха пълна отчетност и прозрачност

...
Жители на наводнените карловски села поискаха пълна отчетност и прозрачност
Коментари Харесай

Жители на наводнените карловски села поискаха пълна прозрачност на средствата от държавата

Жители на наводнените карловски села желаеха цялостна отчетност и бистрота на получените средства от страната досега за възобновяване на инфраструктурата. Хората за следващ път стачкуваха пред Общината. Кметът на Калофер Румен Стоянов беше единственият кмет, който поддържа митинга.

Местните поданици показаха недоволството си, че с мудни темпове се възвръща инфраструктурата в потърпевшите села. Те приканиха виновните институции да извършат инспекция и да се даде отчетност от общината какви средства е дала страната и по какъв начин са изразходвани досега.

- Хората си ремонтират. Всеки кой както може. - А инфраструктурата? - Минете, вижте, нищо няма и през днешния ден два рейса не желаят да ни возят заради тази причина, че няма улици.

Стефан Назаров - потърпевш от с. Богдан: " Държавата даде по 375 лв. и 5000 лв. от даренията, това беше. Като завали дъжд по какъв начин върви водата горе, чак от църквата, вместо да влиза в реката, върви около нас и отново изкопава, всичко се свлича. "

Местната гражданска самодейност за възобновяване на Каравелово показаха, че са сезирали АДФИ, с цел да бъде осъществена инспекция по какъв начин са изразходвани получените средства в общината от страната.

" Обществената поръчка за краткотраен мост не включва цената на самия мост. В публичната поръчка е 119 000 лв. без Данък добавена стойност. - За Каравелово приказваме? - Обществената поръчка касае единствено и само монтаж и превоза и един парапет за 22 000 лв.. Има подписани контракти за осъществяване, нищо не се прави на терен ", сподели Ани Иванова - ръководител на МГИ за възобновяване на Каравелово.

До момента общината е провела публични поръчки за 30 обекта в трите обитаеми места на стойност над 17 млн. лв..

" Изразходили сме една дребна част за уличното осветяване в Каравелово и Слатина. В Богдан ЕВН имат да слагат и сме платили задатъка на детската градина в Каравелово. Обществената поръчка е за половината от тази сума и моста в Каравелово е заприходен като актив на общината ", сподели доктор Емил Кабаиванов - кмет на Община Карлово.

Кабаиванов съобщи още, че общината ще излезе с обществен доклад пред хората и медиите, само че би трябвало да се знае, че една процедура по Закона за публичните поръчки лишава от 2 до 4 месеца:

" Една такава процедура като речните корита, мостовете е най-малко 4 месеца. Тази процедура за очистване на последствията след бедствия, би трябвало да бъде съкратена на половина. Ние нашата работа ще я свършим - публични поръчки, осъществяване, избор на реализатор, само че в случай че нямаме финансиране, би трябвало с тези хора извън да отидем пред държавните институции, тъй като тогава общината е безсилна. "

Предстои Общинският съвет да вземе решение и да бъде предоставена на търг опцията компании за закупят инертния материал от наводненията, а средствата ще бъдат предоставени на обитаемоте места.

Репортаж: Станислава Христозова, Цветан Цанков

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР