19 януари 2038 г. 3:14:07 ч. по Гринуич – датата

...
19 януари 2038 г. 3:14:07 ч. по Гринуич – датата
Коментари Харесай

Проблем 2038: Ще се сринат ли компютрите по света след 17 години?

19 януари 2038 година 3:14:07 ч. по Гринуич – датата не е нищо особено, само че може да се окаже съдбоносна за компютърните системи в целия свят. Причината – доста от тях в настоящия си тип може да се окажат неспособни да регистрират времето след този миг и са вероятни неточности от всевъзможен темперамент,

Ситуацията ни връща повече от 2 десетилетия обратно – до нервността към т.нар „ Проблем 2000 “, неяснотите към това дали с края на 1999 година компютрите ще могат вярно да отчетат новата дата. Макар и през потомство, двата сюжета имат доста общо.

„ Това не е неточност, а проблем на проектирането. Компютрите са почнали развиването си във времената на героичния (и древен от модерна позиция – б.р.) програмен език КОБОЛ. По това време работехме занаятчийски, никой не си представяше, че стратегиите ще работят десетилетия наред “, разяснява пред вестника университетският учител Жерар Бери.

„ Проблем 2000 “ се дължеше на терзанията, че в основни системи стремежът да се пести памет е довел до запаметяване на единствено последните две числа от годината и по този начин от 99-та ще пропаднем столетие обратно с година 00. През 2038 година предизвикването е друго – машинно четимият формат за дата в действителност няма доста общо с дни, месеци и години: в действителност се мерят милисекундите от среднощ на 1 януари 1970 година Проблемът е, че всеобщо се употребява 32-битов формат, който ще се изчерпи точно след 17 години.

„ Превъртането “ на брояча ще докара до комплициране на компютъра (т.нар целочислено препълване - б.р.), който от четвъртото десетилетие на XXI век ще се окаже непосредствено в… 13 декември 1901 година, 20:45:07 ч. по Гринуич. Какво значи това – проблеми със сортирането на информацията, само че и надалеч освен.

Системният часовник може да бъде обвързван с най-различни функционалности и неточност при него може да компрометира цялата задача. Пример за това е компютърът на противоракетна установка „ Пейтриът “ по време на интервенция „ Пустинна стихия “ през 1991 година За да резервира точното време, той трябвало да се рестартира на 4 часа. Вместо това, планът го оставил да работи 100 и в следствие се постигнало разминаване от 34 стотни – задоволително, с цел да не успее да уцели иракска балистична ракета „ Скъд “, която по-късно убива 28 бойци и ранява близо 100.

Решението наподобява просто – 64-битов формат на датата би решил казуса за идващите няколко милиарда години. Именно по този метод е осъществена тази функционалност при новите версии на Linux, Windows и MacOS. Лошото е, че старите операционни системи няма елементарен метод, по който да бъдат ваксинирани от сходни проблеми. 32-битов е и форматът на датата в MySQL базите данни, които се употребяват за всевъзможни цели по света.

Това може и да не наподобява ужасно за крайния консуматор, само че в действителност огромна част от сериозните системи към нас са построени върху много остарял хардуер и програмен продукт. Говорим за електроцентрали, военни съоръжения, транспортни средства, здравно съоръжение и други

Безаварийната работа на сходни компютри не се обезпечава елементарно и на ниска цена. „ Проблем 2000 “ не провокира световна икономическа и осведомителна злополука, само че е реалност, че в единствено в Съединени американски щати бяха дадени милиарди долари от частния и държавния бранш, с цел да се подсигурява, че няма да има срив. Вероятно и този път няма да мине без солидни ИТ вложения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР