19 Май Мерките за социална дистанция въведени в отговор на

...
19 Май Мерките за социална дистанция въведени в отговор на
Коментари Харесай

България е на последно място по процент служители, работещи дистанционно

19 Май
Мерките за обществена отдалеченост въведени в отговор на пандемията от Covid-19 принудиха доста хора да работят от у дома и форсираха наклонността за навлизането на отдалечено осъществяване на служебните отговорности. В тази връзка от Евростат разгласиха забавни нови данни, които демонстрират % чиновници на възраст сред 15 и 64 години в Европа, които работят вкъщи. През последното десетилетие междинните стойности за блока бяха към 5%, а пандемията докара до тяхното увеличение на 12,3%.

България се подрежда на последно място с едвам 1,2%, като се оказва, че отдалечената работа е съвсем непозната у нас. Тази наклонност се следи в съвсем цяла Източна Европа, в това число в Румъния (2,5%), Хърватия (3,1%) и Унгария (3,6%).

Водещата позиция за Европейски Съюз заема Финландия, където една четвърт от чиновниците нормално работят от у дома. На второ място се подреждат Люксембург и Ирландия, при които над 20% от хората извършват служебните си отговорности отдалечено.

Инфографиката по-долу демонстрира каква тъкмо е обстановката на континента като са включени и страните от Европейската икономическа зона - Исландия, Швейцария и Норвегия.

 България е на последно място по % чиновници, работещи отдалечено
© Statista

Повече дами работят вкъщи
Данните разкриват и още една наклонност, която зависи от възрастта и пола на чиновниците. През 2020 по-голям се оказва делът на дамите (13,2%) по отношение на този на мъжете (11,5%), които са работили от у дома,

По отношение на възрастта излиза наяве, че по-малко младежи са работили вкъщи през миналата година - единствено 6,3% от чиновниците между15 и 24 години са изпълявали отговорностите си отдалечено. За съпоставяне 13% от хората на възраст сред 25 и 49 години и 12,4% на възраст сред 50 и 64 години също са работили вкъщи.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР