1896г, Атина: Измама на колела По време на олимпийския маратон, Спиридон

...
1896г, Атина: Измама на колела
По време на олимпийския маратон, Спиридон
Коментари Харесай

Най-скандалните събития в историята на Олимпиадата – част 1

1896г, Атина: Измама на колела

По време на олимпийския маратон, Спиридон Белокас се качва на каляска и изминава по-голяма част от маршрута. Въпреки това той съумява да приключи едвам трети.

1900г, Париж: Жени?!

20 години преди американските дами да могат да гласоподават, те получават позволение да се състезават в Олимпиадата, което провокира голямо неспокойствие.

1904г, Сейнт Луис: Щях да печеля, само че колата се счупи

Американският маратонец Фред Лорц наподобява не си е взел поука от случая с Белокас. През 1904г той изминава 9 благи от маратона, след което се качва на автомобил и изминава още 11 благи. Колата обаче се чупи няколко благи преди финала, по тази причина Лорц продължава пешком до стадиона, където е посрещнат като победител. В последна сметка обаче взема решение да си признае, преди да го разкрият.

1908г, Лондон: Кои правила да следваме?

Какво се прави, когато две страни не могат да се схванат за разпоредбите на обещано събитие? Приемаш разпоредбите на домакина… даже това да е скандално. Това се случва през 1908г на финалите на 400м тичане при мъжете, когато американецът Джон Карпентър блокира британеца Уиндхам Халсвел – разрешено по американските правила, само че не и по английските. Карпентър е дисквалифициран, тъй като Олимпиадата се организира в Лондон. Още двама американци си потеглят с него, бойкотирайки финала.

1932г, Лос Анджелис: Какъв беше този звук?

След като печели сребърен орден по обяздване, шведският спортист Бертил Сандстрьом е изпратен на последно място, тъй като употребявал непозволени способи за управление на коня си – издавал кликащи звуци. Той упорствал, че това е просто звукът от седлото му, само че очевидно в никакъв случай няма да разберем дали е било по този начин.

1936г, Берлин: Изследване на пола и фрапантен поврат

През 1936г, защитавайки златния си орден на 100 метра тичане, полякинята Стел Уолш губи от американката Хелън Стивънс. Поддръжниците на Уолш дават отговор с обвинявания, че времето на Стивънс е невероятно за жена и упорстват да бъде тествано дали не е мъж. Американката се подлага на унижителната инспекция и комитетът организира физически обзор, с цел да удостовери, че е жена. Историята обаче не завършва дотук. През 1980г Стела Уолш е убита пред търговски център в Кливланд и аутопсията разкрива, че в действителност тя е имала мъжки гениталии.

1960г, Рим: Няма потребност от обувки

През 60-те години босото тичане не е на мода. Но етиопецът Абебе Бикила кара целия свят да заприказва за това, когато печели маратона необут – макар всички хубави обувки, които му били изпратени от Adidas, той в действителност и упражнявал необут за надпреварата.

1960г, Рим: Повторни нарушавания

По време на фехтовката от пентатлона, тунизийските спортисти се пробват да излъгват всички, само че несполучливо. Те се пробват скрито да изпращат своя най-хубав фехтовач всякога, вместо друг човек от тима, надявайки се никой да не забележи. След като същият фехтовач излиза за трети път обаче, измамата е разкрита.

1960г, Рим: Ези-тура

Американецът Ланс Ларсън и австралиецът Джон Девит финишират надпреварата по 100 метра плуване свободен жанр на части от секундата един от различен. Тогава не е имало метод да се дефинира спечелилия в такава обстановка, по тази причина спечелилият трябвало да бъде избран от съдиите, а те не можели да се схванат. Накрая те дават успеха на Девит, въпреки механически Ларсън да финиширва първи.

1964г, Токио: Мъж или жена

Полякинята Ева Клобуковска се състезава на щафетата 4х100 метра и 100 метра спринт, след което отнася златен и бронзов орден надлежно. През 1967г тя не съумява да премине инспекция на пола и медалите са й отнети. След като по-късно ражда наследник обаче, хората осъзнават, че очевидно е имала някакво генетична особеност и резултатът от теста не е бил правилен.

1968г, Мексико Сити: Езикът на тялото

Гимнастичката Вера Каславска става народен воин за Чехия, откакто от самото начало на връчването на медалите тя стои с извърната настрани глава от руския байрак в митинг на руската инвазия.

1968г, Мексико Сити: Първият случай на допинг

Годината, когато за първи път олимпийски спортист дава позитивна проба за допинг. Става въпрос за Ханс-Гунар Лилиенвал, шведски спортист, който губи бронзовия си орден по пентатлон поради съществуване на алкохол в кръвта.

1968г, Мексико Сити: Черната мощ

По време на церемонията по връчване на медалите за надпреварата по тичане на 200м, американските спортисти Джон Карлос и Томи Смит си поставят черни ръкавици и вършат поздрава на „ Черната мощ “. Дори са без обувки, единствено по чорапи, като знак на бедността измежду чернокожите. Събитието е едно от най-явните политически послания в историята на олимпийските игри и за него двамата спортисти са изключени от игрите. Австралийският сребърен медалист Питър Норман пък ги поддържа като носи значка в поддръжка на човешките права на якето си, за което е охулен от страната си и изключен от новините в австралийските медии, а също изключен от присъединяване в Олимпиадата през 1972г. 38 години по-късно, когато Норман умира, Карлос и Смит носят ковчега на погребението му.

1972г, Мюнхен: Чакайте, кой е този?

Може да наподобява като че ли този е отпред на маратонците… това са си помислили и всички останали, откакто го виждат да влиза в стадиона в края на маратона. Всъщност обаче се оказва, че е немски студент, решил да си направи смешка.

1972г, Мюнхен: Забранено за експерти

През 1972г ските са дисциплинираност от летните олимпийски игри. Австралийският скиор Карл Шранц е дисквалифициран, откакто е сниман на футболен мач да носи тениска с реклама на кафе върху нея. През тези дни към момента се е считало, че би трябвало да бъдеш „ дилетант “, с цел да се състезаваш, а в случай че носиш реклами по тялото си, значи някой те спонсорира.

Прочетете част 2 – https://iskamdaznam.com/naj-skandalnite-sa-bitiya-v-istoriyata-na-olimpiadata-chast-2/

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР