18 Март Наука за бизнес представи разработки на БАН, готови

...
18 Март Наука за бизнес представи разработки на БАН, готови
Коментари Харесай

БАН представи българската ваксина срещу COVID-19

18 Март
" Наука за бизнес " показа разработки на Българска академия на науките, подготвени да се трансфорат в сполучлив бизнес
За първи път бе показана разработка на българската ваксина против COVID-19, PCR китове, устройство за обеззаразяване на въздуха от вируси и бактерии, биокерамика по галактическа технология и доста други. Това стана по време на събитието " Наука за бизнес ", проведено от Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП) и Българската академия на науките (БАН). То се организира напълно онлайн онлайн от виртуално студио и показа най-интересните разработки на Академията, подготвени да се трансфорат в сполучлив бизнес.

За първи път бе обществено показана и разработка на родната ваксина против COVID-19, дело на Института по микробиология към Академията. Проф. Пенка Петрова описа повече за качествата на прототипа, измежду които опцията да бъде съхранявана на по-висока температура от 4 градуса, притежавайки опция да спомогне за имунния отговор на разнообразни разновидности на вируса, като наред с това би могла да бъде и впръсквана за разлика от актуалните, които се инжектират.

Наред с имунизацията, бяха показани и други разработки на Българска академия на науките, свързани с пандемията - роден PCR кит за детекция на патогени, създаден от Института по молекулярна биология, както и профилирано устройство, което обеззаразява въздуха от вируси и бактерии на Централната лаборатория по приложна физика - Пловдив.

С близо 20 презентации бяха показани още специфична технология, употребена и на Международната галактическа станция за биокерамика за задачите на ендопротезирането, създадена от Института за галактически проучвания и технологии, като бе направена и проява на робот, който дава опция за превозване на артикули в предприятия и заводи.

Пред над 500 фенове - представители на бизнеса, притежатели на компании и иновационни запалянковци учените от Българска академия на науките показаха още планове на Академията за оптимизация на индустриалните задания, 3D цифровизация, енергийна успеваемост, водородни технологии, екология, електро- и топлопроизводство, предпазване на сила, медицина, вирусология, фармацевтична индустрия, лозарство, винарство и доста други. Бяха показани още технологии с криоконсервация на жива материя - сперматозоиди на Института по физика на твърдото тяло, както и положителни образци за съдействие сред бизнеса и Академията и артикули, осъществени в партньорство.

Основна задача на " Наука за бизнес " е да подкрепи построяването на устойчива институционална среда за съдействие и взаимоотношение сред българската просвета и бизнеса, изясняват уредниците. Планират се и още събития от серията " Наука за бизнес ".
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР