18 - годишният Абдулах Анзоров, който жестоко уби учителя по

...
18 - годишният Абдулах Анзоров, който жестоко уби учителя по
Коментари Харесай

"Паризиен": Убиецът на учителя е поддържал връзки с радикален ислямист от Сирия

18 - годишният Абдулах Анзоров, който грубо умъртви учителя по история Самюел Пати в Париж, не е крил благосклонността си към концепциите за коренен ислямизъм и поддържал връзка с хипотетичен терорист в провинция Идлиб. Това разкри в. "Паризиен ".

Фактът на преписка и местонахождението на събеседника на Анзоров е открит по време на взаимно следствие от звеното за битка с тероризма на Националната полиция и Главната дирекция за вътрешна сигурност на Франция. Те разкрили, че от 12 до 14 септември Анзоров от подправен акаунт кореспондирал в "Инстрагам " с този човек на съветски език. Той му задава въпроси за религията и се интересува от опцията да се реалокира в другата страна, с цел да се бие. Самоличността на събеседника към момента не е открита.

Близките на младежа, разпитани от полицията, споделиха, че той стартира да симпатизира на радикални религиозни хрумвания от пролетта на предходната година: той става по-усърден в петъчните молебствия и стартира да гледа записи на речи на проповедници, които родителите му считат за радикални. Според тях радикализацията на сина му е насърчена от двамата му другари от фитнеса Наим Б. и Азим Е., които съгласно следствието са помогнали на Анзоров да се снабди с нож и два револвера.

Самите Наим и Азим обаче твърдят, че това се е случило година преди терористичната офанзива, когато той е спрял да слуша музика, да пие алкохол и да поддържа връзка с дами. Започнал да слуша ислямистки песни и да изпраща напомняния за молебствия на другари. Според Азим Абдулах Анзоров е станал нападателен и един път даже се е сбил с енориашите на джамия в град Фовил.

Имаше обаче и по-очевидни признаци на радикализация. По-специално младежът сложи флага на терористичната група "Ислямска страна "като тапет на смарт телефона си. Освен това той не се поколеба да разгласява изявления в поддръжка на екстремисти на персоналната си страница в "Туитър ", както и религиозни закани.

Един от тези записи даже е бил докладван от един от интернет потребителите на профилирания полицейски портал на 24 юни. След следващата тъжба от 11 септември полицията предадала информация за него на звеното за съгласуваност на битката с тероризма, само че, както отбелязва вестникът, "има съвсем хиляди сходни предизвестия съвсем всеки ден ", а опасността от него не се счита за толкоз висока.

Седем обвинени ще се изправят пред съда по делото за убийството на учителя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР