18-годишната Нургюл Салимова от с. Крепча, област Търговище, се научава

...
18-годишната Нургюл Салимова от с. Крепча, област Търговище, се научава
Коментари Харесай

 Нургюл Салимова – детето чудо на българския шах 

18-годишната Нургюл Салимова от с. Крепча, област Търговище, се научава да играе шах, когато е на 4-годишна възраст. Шампионка е на България за рекордните 10 пъти в другите възрастови групи.

Спорт:: Шахматистката Нургюл Салимова: Тренирам повече от 10 часа дневно:: Monitor. bg

Успехите на Нургюл:

През 2011 година в Албена печели Юношеското европейско състезание по шахмат при девойките под 8 година

През 2015 година в Порто Карас Салимова печели Юношеското международно състезание по шахмат при девойките под 12 година

През 2015 година година печели и Юношеското състезание на Европейския съюз при девойките под 12 година

През 2017 година печели Първенството на България по шахмат при дамите.

Към май 2018 година Салимова към този момент е спечелила Откритото състезание на Байон с ослепителен резултат, който е и първата ѝ норма за купата интернационален гросмайстор за мъже. По-късно покрива и нормите и за интернационален занаятчия за мъже.

През юли 2018 година играе в Пардубице, Чехия, където взема премия за най-хубава жена в шампионата. През декември играе в Задар, Хърватия, където съумява да вдигне ЕЛО рейтинга си над 2400.

Към началото на 2019 година е на 57-о място в международната класация измежду дамите и лидерка в международната класация измежду девойките до 16 година

Нургюл Салимова съумява да притегли голямо медийно внимание към себе си и шаха откакто оглавява международната класация при девойките до 16 година

Тази година тя ще взе участие в Европейския самостоятелен шампионат по шахмат, който ще се организира в гр. Терме Катес, Словения, с 310 участници. Този формат на шампионата излъчва европейския първенец при мъжете, само че за присъединяване в него се позволяват и най-изявените състезателки от дамите. Шампионатът е квалификационно събитие за Световната купа на Международната федерация по шах (FIDE) 2023 година, като според разпоредбите на FIDE за Световната купа и решението на борда на Европейския шахматен съюз (ECU), едвам 20 играчи ще се класират.

Европейският самостоятелен шампионат по шахмат е първото от четири интернационалните надпревари единствено до м. юни, в които Нургюл ще взе участие.

Нургюл Салимова стана гросмайстор за дами и мъже на състезание в Хърватия - Плевен - DarikNews. bg

След Европейския самостоятелен шампионат по шахмат в Словения, Нургюл ще взе участие в мъжки гросмайсторски шампионат в Турция през април, както и в интернационалния шампионат по типичен шах в Давос, Швейцария, през юни.

Родената на 2 юни 2003 година Нургюл Салимова все още държи 54-то място в Топ 100 при дамите в шаха и 7-о място измежду девойките, международен първенец по шахмат за деца и юноши.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР