170 години от рождението на Димитър Наумов бяха отбелязани днес

...
170 години от рождението на Димитър Наумов бяха отбелязани днес
Коментари Харесай

В Стара Загора отбелязаха 170 г. от рождението на Димитър Наумов

170 години от рождението на Димитър Наумов бяха маркирани през днешния ден в Стара Загора. Граждани поставиха венци и цветя пред паметника на Наумов в парк “Пети октомври “.

„ Още от дребен Димитър Наумов се приготвя да наследи чифлика на дядо си край настоящето старозагорско село Горно Ботево. Завършва с отличие старозагорското светиниколско учебно заведение. След това отпътува да учи в цариградския Робърт лицей, приключва земеделско учебно заведение в Табор (Чехия) и след това Лайпцигския и Хайделбергския университет “, описа част от живота му Райна Антонова, организатор в Регионалния исторически музей.

Димитър Наумов е изтъкнат публичен деятел в годините директно след Освобождението. През 1878 година е секретар на Административния съвет в Одрин, а по-късно представител на Стара Загора в Областното заседание на Източна Румелия. По негово гледище са основани мъжката и девическата гимназия в Стара Загора. Той е един от основателите на актуалната Стара Загора.

Антонова добави, че именития старозагорец е един от основоположниците на аграрната просвета в България, издател и редактор на в. „ Земеделец “. По негова самодейност през 1882 година се основава първото опитно поле към Земеделското учебно заведение в Садово. Димитър Наумов  умира през 1884 година, едвам на 33 години.

Бронзовият бюст-паметник на Димитър Наумов в Стара Загора е построен и публично открит от признателното поданство през 1934 година във връзка 50-годишнината от гибелта му. Автор на плана е софийският ваятел Васил Вичев.След като близо 80 години увековечава делото на великия българин, паметникът бива отвлечен от крадци през 2007 година. Община Стара Загора афишира конкурс за неговото възобновяване и през януари 2013 е открит новият бронзов монумент Димитър Наумов. Той е дело на Стефан Владов, приключен с присъединяване на скулптора Красимир Зарков.

В честването взеха присъединяване още зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева, зам.-областният шеф Петя Чакърова, ръководителят на Общински съвет Стара Загора Мария Динева и признателни жители.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР