17 години затвор за убийство по особено жесток начин, определи

...
17 години затвор за убийство по особено жесток начин, определи
Коментари Харесай

17 години затвор за изключително жестоко убийство, определи Апелативния съд във Варна

17 години затвор за ликвидиране по изключително нечовечен метод, дефинира Апелативен съд - Варна. Присъдата е с две години по-голяма от тази, която дефинира по-долната инстанция. 

Съдът удостовери и обезщетенията за неимуществени вреди на гражданските ищци в размера, избран от първата инстанция – 80 хиляди лева за майката и 40 хиляди лева за сестрата на умрелия, оповестиха от Апелативен съд - Варна. 

Апелативният съд ревизира правилността на присъда на Окръжен съд-Варна, с която Дончо Д. е приет за отговорен. Справедливостта на правосъдния акт бе атакувана от всички страни, които съгласно функционалността си в процеса, заеха противоположни мнения за размера на наказванията.

Това е второто подред въззивно произвеждане, откакто предходната година различен състав на Апелативния съд анулира предишна присъда на Окръжния съд. В актуалното произвеждане съдът разпита очевидци, за доизясняване на обстоятелствата.

Ахмед А., който страдал от лека умствена назадничавост, пасял овцете в стопанството на фамилията на подсъдимия. След среднощ на 17. май 2020 година пред постройките на овчарника в с. Горен Чифлик пастирът помолил мъжа за цигара, а на отхвърли му отвърнал с хула. Дончо Д. му нанесъл голям брой удари с юмруци, крайници и дървена летва. По-късно повикал Спешна помощ. Медиците открили гибелта на потърпевшия.

За Апелативния съд няма подозрение, че гибелта на Ахмед е последица от тежък побой, при който деецът нанесъл голям брой и мощни удари на жертвата. Убийството е с особена свирепост и по изключително непосилен за умрелия метод.

Престъплението е осъществено при възможен предумисъл – подсъдимият е имал визия за тежестта на побоя и е допускал настъпването на гибелта.

За да обоснове мнението си за наказванията, правосъдният състав одобри, че действието се отличава с висока степен на социална заплаха, в това число поради особеността на потърпевшия – лице с психологични дефекти, лишено от опция да се опълчи на нападението и/или да получи непозната помощ. Апелативният съд обърна внимание на проявеното тежко равнодушие от подсъдимия към страданията на жертвата – оставил го е беззащитен в канавката, отдръпнал се е да почива, по-късно го снимал и изпратил фрагментите на другари. Въззивната инстанция установи прочут цинизъм и безпричинно възприятие за житейско превъзходство в дейностите на дееца. Допълнително отегчаващо отговорността събитие е настойчивият опит на подсъдимия да унищожи улики и да заблуди управляващите със известието си до тел.112, с цел да попречи на констатирането на насилствената гибел на жертвата.

Вярно е, че с вулгарността се визира синовната любов и почитание към майката, изпитвани от подсъдимия, само че е правилно също по този начин, че действието е подхванато от един психологично неузрял човек, който се отличава с експанзия, в това число и вербална – фактори, с които подсъдимият е бил наясно и са предполагали различен тип реакция от негова страна. Горната инстанция счете, че наказването от 15 години отнемане от независимост е очевидно незаслужено. За да е надлежно на закононарушението и оправдано, то би трябвало да се усили на 17 години.

Решението на Апелативен съд – Варна предстои на касационна инспекция от Върховен касационен съд. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР