17 депутати от социалната комисия жертвоготовно заседаваха тази вечер, за

...
17 депутати от социалната комисия жертвоготовно заседаваха тази вечер, за
Коментари Харесай

Инвалидните пенсии се връщат с ТЕЛК облекченията

17 депутати от обществената комисия жертвоготовно заседаваха довечера, с цел да се одобряват оптимално скоро измененията в закона за хората с увреждания и в закона за здравето, с които да се възвръщат инвалидните пенсии, персоналните асистенти и финансовата поддръжка на хората със забавено преосвидетелстване от ТЕЛК.

Комисията се събра след края на пленарното съвещание в 18 ч. и два часа разисква редакции на първичния законопроект, препоръчан от омбудсмана Диана Ковачева. Въпреки техническите бележки на специалистите от институциите, текстовете бяха признати със удивително единогласие от комисията - без нито един срещу и въздържал се, заяви „ Сега “.

Промените влизат за дефинитивно гласоподаване на следващия ден в пленарна зала и в случай че " Държавен вестник " ги разгласява незабавно, могат да са факт до края на седмицата.

Оттам нататък районните здравни инспекции имат 14 дни да изпратят служебно информацията за всички забавени все още експертизи, с цел да се възстановят правата на хората. Колкото и да бързаха депутатите обаче, време това да стане още от идващия месец за всички хора, може и да няма - Национален осигурителен институт приготвя ведомостите за заплащанията до 25-о число на месеца.

Приетите довечера текстове плануват да се възстановят правата на хората, които са с изтекло решение на ТЕЛК и са подали заявление за преосвидетелстване. Започнатите и неприключили производства до влизането на закона в действие, както и тези, които са стартирани, само че не са завършили до 4 месеца от влизането на закона в действие, се довършват по новия закон, само че без да се вземат поради периодите.

Занапред РЗИ ще уведомява хората най-късно до 4 месеца преди приключването на експертизата им, че би трябвало да подадат заявление за преосвидетелстване. Ако ТЕЛК не се произнесат в границите на три месеца, това ще се смята за закъснение и ще се удължава валидността на последното издадено експертно решение до издаване на ново експертно решение. Ако новото решение е за по-ниска степен на нетрудоспособност, хората няма да връщат пари.

ОЩЕ ВАЖНИ РЕШЕНИЯ

Техническите бележки на специалистите към ТЕЛК-овете изтощиха до краен лимит народните представители и за полемики по другия основен законопроект, който бе признат довечера екстрено на второ четене, към този момент нямаше сила.

Той бе изгласуван за няколко минути, макар че трансформира една от най-основните дефиниции в Кодекса за обществено обезпечаване, която не е отваряна за редакции от началото на пенсионната промяна. Става дума за понятието " автентичен застрахователен стаж ".

В него депутатите включиха по искане на Движение за права и свободи интервала на наборна или мирновременна различна работа, както и интервалите на политическа принуда по закона за репресираните. Така за първи път у нас пенсия за застрахователен стаж и възраст ще може да се получава с по-малко от 15 година същински направен стаж.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР