16 Юни Влиянието на пандемията върху използването на парите в

...
16 Юни Влиянието на пандемията върху използването на парите в
Коментари Харесай

Кешът няма да изчезне дори във времената на Covid-19

16 Юни
Влиянието на пандемията върху потреблението на парите в брой, дружно с разработките по основаване на цифрови валути на централните банки провокираха възобновени спекулации за изгубването на банкнотите и стотинките, написа Finextra.

От началото на предходната година размерът кеш в централните и комерсиалните банки е паднал с до 25% в еврозоната. Междувременно изследване, поръчано от Евросистемата в средата на 2020 демонстрира, че към 40% от запитаните по-рядко за употребявали физически пари спрямо преди.

Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, обаче счита, че въпреки Covid-19 да е довел до ускорение дигитализацията на европейската стопанска система, с това няма да пристигна краят на кеша. Той добавя, че Евросистемата ще отбрани физическите пари даже в случай че цифровото евро бъде пуснато.

Експертът също така прецизира, че макар забележителния спад в потреблението на кеша за разплащания, редом се следи растеж в търсенето на евро банкноти през последната година: нарастване от 190 милиарда евро или 550 евро за глава от популацията сред март 2020 и май 2021.

Едно от вероятните пояснения на този явен абсурд е, че по време на рецесията хората са се обърнали към кеша като инструмент за справяне с несигурността.

Изброявайки преимуществата на книжните пари, Панета показва, че функционалността за предпазване на стойност подсигурява непрекъснато равнище на търсене на банкноти, даже и при увеличение на цифровите разплащания.

Кешът също по този начин постоянно е единственият метод да се подсигурява финансово включване, защото разрешава на потребителите да вършат заплащания без добави разноски. Същевременно той дава опция съвсем на всеки, в това число на по-възрастните жители и тези с лимитирани благоприятни условия - да уверят, че парите, които употребяват са същински.

" Имайки поради множеството му функционалности, чакам кешът да оцелее през цифровата гражданска война и хората да продължат да го употребяват и отсега нататък ", отбелязва Панета.

Евросистемата ще работи, с цел да подсигурява това, като дава обещание да обезпечи наличност на книжни пари, да подсигурява, че те ще се приема от търговците, както и да понижи тяхното влияние за околната среда.

А във връзка с цифровото евро, то ще бъде " допълнение към кеша, а не сурогат ".
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР