16-годишната Калина Досева се завърна с медал Райт стаф (Right

...
16-годишната Калина Досева се завърна с медал Райт стаф (Right
Коментари Харесай

Наша гордост! НАСА избра за астронавт 16-годишната Калина СН...

16-годишната Калина Досева се завърна с орден Райт стаф (Right stuff) за изключителни знания в региона на галактическите науки от лагер на НАСА в Измир, Турция. Момичето от Велико Търново е отличено измежду 80 участници в учебно-тренировъчния център и за какво не да е астронавтът, който България ще изпрати в Космоса, написа.



Калина е ученичка в десети клас на Природоматематическата гимназия “Васил Друмев” във Велико Търново. Учи в паралелка с профил математика и немски език, само че най-голямата ѝ обич са физиката и астрономията.

Интересът ѝ стартира още от дете. “В последна група в детската градина ми бяха подарили една много шарена енциклопедия, която ми хвана окото с другите цветове на Слънцето, Марс, Луната и така нататък Оттам нататък започнах със спортната математика по самодейност на моите родители, то пък взе, че ми хареса. По-късно видях приложенията на математиката в астрономията, в 7-и клас открих физиката”, споделя Калина.

Четири години поред се класира за националния кръг на олимпиадата по физика, а в 5-и и 6-и клас -и по астрономия.

Търси безшумно място, с цел да поговорим, тъй като в този момент е на лагер по физика с фамозния учител Теодосий Теодосиев в новаторско учебно заведение в Бургас.

“Чувате какво е, едни играят футбол, други свирят на китара, само че по-късно започваме с производните и ще забележим дали ще е толкоз занимателно.” Търновското момиче за втора година работи с Тео, както го назовават всичките му възпитаници.

“Страхотно е, още сме при започване на цялата игра, тъй като е едвам вторият ден от двуседмичното премеждие, само че нямам самообладание да напреднем малко с материала, въодушевена е Калина.

За галактическия лагер в Измир кандидатствала посредством Центъра за креативно образование. Спечелила стипендия с есе от 400 думи на тематика “На ръба на черна дупка”. “Разказах малко повече какво съставляват черните дупки, някои мои теории и упования за тях. Така бях избрана”, изяснява десетокласничката.

Останалото прочетете.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР