15 месеца не стигнаха на председателя на Апелативния специализиран наказателен

...
15 месеца не стигнаха на председателя на Апелативния специализиран наказателен
Коментари Харесай

Правосъдие по български! 15 месеца шефът на спецсъда умува по делото срещу Ценко Чоков

15 месеца не стигнаха на ръководителя на Апелативния профилиран углавен съд Георги Ушев да се произнесе по делото против някогашния кмет на с. Галиче Ценко Чоков. Това се вижда от електронното деловодство на съда.
В състава, който на 19 февруари м.г. е приел проблема за обяснен, са още някогашният член на Висшия правосъден съвет Магдалена Лазарова и Красимира Костова. Ушев е докладчик по делото.
Пред "Сега " той изясни, че още не е подготвен със правосъдния акт още не е направен, защото делото е с огромна фактическа и правна трудност. Ушев добави, че знае, че е забавил решението си, само че го написа от дълго време и ще е подготвен до края на месеца. "Може би това е най-сложното дело, което съм писал ", добави той.
На първа инстанция в спецсъда през май 2018 година Чоков се призна за отговорен по три от петте обвинявания против него и наказан на четири години и половина затвор. Част от тях ще му бъдат приспаднати, защото той прекара повече от година в ареста. Според съда Чоков е почтен по обвиняванията за лихварство и управление на незаконна група, само че отговорен похищение, причиняване на междинна телесна щета и палеж. За да чуе присъдата на спецсъда, Чоков беше докаран с кола за спешна помощ и влезе в правосъдната зала на носилка.
Синът му Мартин бе наказан на 4 години затвор, публично неодобрение и санкция от 5000 лв. за закани за ликвидиране, лихварство и побой. Чоков-младши бе оневинен по обвиняването за присъединяване в проведена незаконна група. Останалите упрекнати за присъединяване в незаконна група бяха приети за почтени, един беше приет за отговорен по обвиняване в лихварство. Чокови бяха наказани и да платят общо над 60 000 лв. обезщетение по цивилен искове против тях.
Преди дни апелативният спецсъд е разгледал настояването на Мартин Чоков да бъде анулирана възбраната му да напуща страната, само че магистратите са отхвърлили молбата му. Затова обаче са понижили гаранцията му от 100 хиляди лева на 80 хиляди лева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР