15-ият български военномедицински екип се завърна от Мали. Ротацията дойде

...
15-ият български военномедицински екип се завърна от Мали. Ротацията дойде
Коментари Харесай

Мисия - авиолекар

15-ият български военномедицински екип се завърна от Мали. Ротацията пристигна седмица, откакто сътрудниците им отпътуваха, с цел да подсигурят Мисията на Европейския съюз за образование на силите за сигурност в африканската страна. Българските военни лекари са в непрекъсната подготвеност да оказват помощ във всяка точка на света. Екипът ни се срещна с един от най-младите членове на задграничната задача незабавно след завръщането на екипа. За избора да останеш в България и за задачата на лекаря вижте в репортажа на Боряна Черганова.

доктор Станимира Цурова - авиолекар " Аз съм старши лейтенант Станимира Вили Цурова. Военен доктор съм от 5 години, работя в 24 авиобаза в Крумово. За този интервал досега съм била на 3 задачи в Мали. Мисията е предизвикателство да се оправиш с нея и няма място за боязън. Страхът води до съмнение, а съмнението до сбъдването на най-големите ти страхове, по тази причина би трябвало да действаш. Мисията не е благопожелание, тя е заповед, при военните лекари имаш заповед да отидеш на задача и отиваш. Ние въпреки всичко сме военни иизпълняваме заповеди. Нашата съществена работа и отговорности е в Бамако - столицата на Мали. Самата задача подготвителна заема съвсем цялата територия на Мали, както в Бамако, по този начин в Гао, Кидао в Коликоро има бази, в които се упражняват хора. "
Тя е на 31 години. Няма Facebook, само че има военни медали. Мечтае за задачи в Афганистан. Решила е да служи на родината си макар компликациите, които би трябвало да преодолява. С избора си на специалността авиолекар сбъдва две от фантазиите си - да е доктор и да е част от военновъздушните сили.
доктор Станимира Цурова - авиолекар " Това също е една моя пристрастеност, да бъда част от Военновъздушни сили като здравно обезпечаване, като доктор. Какво съставлява тази камера, в която сме сега и защо се употребява тя? Това е хипобарна барокамера, в която се изследва действието на хипоксията на летателния състав. "
Заедно с представители от 25 националности лекар Цурова служи под управлението на шестима генерали - от Франция, Испания, Белгия и Германия. В Мали служи и като дипломат на България.
доктор Станимира Цурова - авиолекар " Лекарят е с изключение на доктор, шеф на медицинския екип е и старши народен представител и също така посланик, защото в Мали няма посолство на България и в случай че българи по една или друга причина се намират на територията на Мали и бъдат в заплаха. Националният представител, който е на задачата, той надлежно би трябвало да се погрижи за тях като провежда тяхната евакуация. "
Климатичните условия са едни от най-тежките в Мали. Жега до 40 градуса и мокрота на въздуха 90 %. Болестите, които дебнат всички на задачата са колкото екзотични, толкоз и смъртоносни.
доктор Станимира Цурова - авиолекар " Тропически болести, паразитози, малария. Това е по-голямата заплаха, колкото чисто от боен аспект нахлуване. "
Симптомите на малария са грипоподобни, по тази причина Цурова поучава всеки пътувал до екзотична страна да осведомят лекаря си и да бъдат доста деликатни с всяко повишение на температурата.
доктор Станимира Цурова - авиолекар " О сновно маларията е доста висока температура, изключително вечер, главоболие, което е доста характерно при малариите, надлежно, гадене и мускулна изнемощялост.
След завръщането си от Мали Цурова минава сполучливо рутинните прегледи във Военномедицинската академия. Следващото предизвикателство за младия доктор тук в България е специализация по Авиомедицина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР