15 декември е крайният срок, в който депутатите могат да

...
15 декември е крайният срок, в който депутатите могат да
Коментари Харесай

Реформата на Конституцията: Кой какво предлага преди крайния срок?

15 декември е крайният период, в който депутатите могат да вършат оферти за промени по главната промяна на Конституцията - т.е. по плана, който ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи внесоха, и по който има кардинално болшинство от над 160 гласа.

До момента в Народното събрание са импортирани единствено 2 оферти за редакция:
От ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, които са взели поради някои от рецензиите на правосъдната власт и юридическата общественост и желаят да поправят личните си конституционни идеи;От " ИТН ", които оферират цялостна анулация на измененията и оферират единствено една нова концепция - основният прокурор да се избира директно, по този начин както се избира държавен глава, само че с още по-дълъг от президентския мандат.
Подобна концепция за директен избор - само че на шефовете на регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи (част от изпълнителната власт) - беше спряна от Конституционния съд през 2016 година, когато Слави Трифонов я предложи като част от шест въпроса за народен референдум.

Според Има Такъв Народ - директният избор на основен прокурор е " действителна гаранция за унищожаване на политическото въздействие върху прокуратурата ". Как обаче това ще стане, когато претендентите ще би трябвало да водят действителна предизборна акция - не е ясно в претекстовете.

Какви са някои от по-важните ремонти на вносителите:
Отпада концепцията за промяна на националния празник на 24 май с текст в Конституцията.Президентът ще резервира правото си да връща за преразглеждане решенията за избор на нови ръководители на Върховните съдилища или основния прокурор - в първичния вид това беше отнето. Той обаче не може да бави указа (или отхвърли да удостовери избора) за повече от 7 дни.
Народното събрание
Народното събрание няма да се разпуска, а пълномощията му се приключват с произвеждането на изборите за нов парламент.За народен представител ще може да бъде избиран български жител с второ поданство, единствено в случай че той е живял в България през последните 18 месеца.Българин с двойно поданство ще може да бъде избиран за министър, без изискването за уседналост.Президентът не може да има двойно поданство - за него се резервира и условието да е роден в страната.
Служебните кабинети
Президентът ще би трябвало да се съветва с парламентарните групи, преди да назначи длъжностен кабинет - не по своя преценка както до момента, а по предложение на претендента за длъжностен министър председател.Разширява се много кръгът от хора, които биха могли да се окажат служебни министър председатели. В първичния вид това бяха единствено трима души - ръководител на Народното събрание, ръководител на Конституционния съд или шеф на Българска народна банка.Сега се предлага президентът да може да избира сред: ръководителя на Народното събраниепредседателя на Върховния касационен съд (а не КС)управителя или подуправител на БНБпредседателя или зам.-председател на Сметната палатаомбудсмана или негов заместител.Народното заседание ще има право да лимитира пълномощията на служебните кабинети със закон.
Щом съдийският съвет ще е Висш, Висш ще е и прокурорският съвет
Изрично е записано, че " Прокуратрата и следствените органи са в системата на правосъдната власт ".Структурата на прокуратурата е в сходство с тази на съдилищата, които преглеждат наказателни каузи.Главният прокурор ще резервира функционалността си да съставлява прокуратурата и да управлява Върховната прокуратура. В първичния вид на измененията той беше записан единствено като " административен началник " на Върховната прокуратура.Главният прокурор ще резервира опцията да утвърждава общи методически правила, само че по предложение на Върховната прокуртура. Тези правила ще се отнасят единствено за досъдебното произвеждане и ще подлежат на обжалване пред Върховен административен съд.Връща се 7-годишният мандат на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд без право на наново избиране. В първичния вид срокът се смаляваше на 5 година, само че се допускаше те да получават и втори управнически мандат.Главният прокурор ще има 5-годишен мандат и няма да може да бъде преизбиран (в първичния вид имаше алтернатива за втори мандат).В Конституцията се вкарва и механизмът за следствие на основния прокурор и заместниците му.Няма смяна на съотношението сред политическата и професионалната квота при Висшия прокурорски съвет - 6:4 в интерес на квотата на Народното събрание.Въвежда се условие за " самостоятелни и партийно неутрални " претенденти за двата правосъдни съвета.В нито един от тях няма да може да се избират настоящи прокурори от парламентарната квота.Двата професионални съвета си връщат правото да оферират бюджет на правосъдната власт и да ръководят недвижимите парцели на правосъдната власт (в първичния вид това беше обещано на министъра на правосъдието).
Конституционната тъжба
Поправен е един от пропуските в първичния текст, който рискуваше да блокира редица правосъдни процеси, в случай че някой от участващите в тях изиска изговаряне на Конституционния съд.Сега делото ще продължава, като съдът, чието решение е дефинитивно, поставновява правосъдния акт след влизането в действие на решенито на Конституционен съд.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР