140 години от рождението на поета символист и революционер Пейо

...
140 години от рождението на поета символист и революционер Пейо
Коментари Харесай

Благоевград отбелязва 140 години от рождението на поета революционер Пейо Яворов

140 години от рождението на поета символист и бунтовник Пейо Яворов ще бъдат маркирани в Благоевград. На 13 януари от 11.00 часа благоевградската общност ще постави венци и цветя в символ на благодарност към личността и делото на Яворов пред неговия бюст-паметник в градската градина. На събитието ще участват представители на общинската и регионална администрация, представители на културните институции, жители.

Едновременно бунтовник и  стихотворец, Пейо Яворов ловко съчетава римите с дълга към отечеството. Той остава светла следа в национално-освободителните битки на Пиринския край против турското владичество.

Яворов е един от съратниците на Гоце Делчев, въстаник и деен участник в Балканската война, която през 1912 година носи избавление на Пиринско от отоманското иго. Творчеството и поезията му са пропити с трагизъм, подбуден от трагичния му живот, цялостен с разочарования.

Едно от огромните е решението на татко му да приключи неговото обучение. Това обаче не повлиява на обстоятелството, че Яворов е един от най- положителните поети на България. Сред най-известните му стихотворения са „ Две хубави очи ”, „ Песен на песента ми ”, „ Две души ”, „ Бежанци ”, „ Хайдушки копнения (Спомени от Македония 1902-1903) и още доста други. Освен лирика, Яворов написа драми и публикации.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР