14-те български моряци и украинският кадет от екипажа на блокирания

...
14-те български моряци и украинският кадет от екипажа на блокирания
Коментари Харесай

Руското посолството: Народната милиция на ДНР и въоръжените ни сили евакуираха моряците от „Царевна“

14-те български моряци и украинският кадет от екипажа на блокирания в Мариупол транспортен съд " Царевна " са евакуирани благодарение на управляващите в ДНР и съветската войска. Това оповестява посолството на Русия в България на своята страница във Facebook, като цитира изказване от Донецката национална република (ДНР).

„ На 13 април т.г. благодарение на Народната милиция на ДНР взаимно с Въоръжените сили на Русия изтеглиха 15 членове на екипажа на товарния транспортен съд " Царевна ": измежду тях 14 жители на Република България и един жител на Украйна. Чуждестранните моряци са изпратени в Донецк, управляващите на ДНР им оказаха нужна поддръжка, настаниха ги в хотела и осигуриха с храна.

Министерството на външните работи на ДНР, на собствен ред, стартира да прави всички нужни процедури за организация на пътешестване на евакуираните моряци в техни страни. Съвместно с съветските сътрудници имаме намерение да създадем всичко допустимо, с цел да върнем всички евакуирани от мариуполското пристанище жители вкъщи им, към родственици и близки хора, какъв брой допустимо по-скоро ", написа в изказването на управляващите в ДНР, представени от посолството на Русия в София.

Вчера премирът Кирил Петков разгласи, че 14 български моряци и един украинец от екипажа на българския транспортен съд " Царевна " към този момент са отвън пристанището на Мариупол. А по свое предпочитание на борда остават капитанът, старши-помощникът му и още трима моряци, двама от които украинци. До момента българските управляващи не съобщат детайлности за избавителната акция с оглед сигурността на моряците ни.

Бившият министър на защитата Тодор Тагарев обаче беше безапелационен, че няма по какъв начин те да бъдат изтеглени от Мариупол без единодушието на съветската страна. Той допусна, че е била реализирана някаква договореност, евентуално с присъединяване на българските управляващи, да бъдат евакуирани нашите моряци.

„ Работи се интензивно българските моряци, които през вчерашния ден бяха евакуирани от кораба " Царевна " в Мариупол да се приберат наред ", съобщи през днешния ден президентът Румен Радев. „ Знаете, че ситуацията е доста комплицирана, само че най-важното е нашите моряци да се приберат живи и здрави. Работи се интензивно по този въпрос. Нека оставим мненията, когато това бъде реалност ", добави президентът.

Българските моряци и украинският кадет от екипажа на блокирания в Мариупол транспортен съд " Царевна " към момента са в Украйна, само че на безвредно място, заяви и шефът на компанията, наела екипажа Николай Стефанов пред Българска национална телевизия.

Корабът, с петимата, останали на борда му моряци, е блокиран в Мариупол към този момент 50-ти ден.

До два дни чакаме евакуираните български моряци от кораба " Царевна " да се върнат в родината със аероплан. Собственикът на компанията, която оперира кораба, още веднъж отхвърли коментар за маршрута, по който ще се приберат моряците с обяснението, че тази информация може да ги заплаши. Той сподели още, че евакуираните ще бъдат в цялостна сигурност едвам, когато изоставен Украйна.

В момента на по свое предпочитание остават капитанът, старши помощникът му и още 3-ма моряци, отговарящи за поддръжката на корабните системи. Двама от тях са украинци. Те имат задоволително храна и вода.

И в този случай, когато на борда на кораба са единствено 5-ма моряци, има проект за деяние, който се извършва. Все още не се знае какъв брой време плавателният съд ще остане в Мариупол, защото пристанището не работи, методите към него са минирани, има и два потопени крана. А това по всяка възможност значи, че " Царевна " ще остане още дълго в Мариупол. Според специалисти, когато е допустимо корабът да напусне врата, на борда му ще би трябвало да се качат още моряци. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР