14 Май Въведеното през миналата пролет извънредно положение е принудило

...
14 Май Въведеното през миналата пролет извънредно положение е принудило
Коментари Харесай

55% от компаниите у нас - с дистанционна форма на работа

14 Май
Въведеното през предходната пролет изключително състояние е принудило повече от половината работодатели (55%) да вкарат отдалечената работа в своите предприятия, а 28% са ползвали тази форма на работа и преди този момент. 17% от работодателите към момента не ползват работа от разстояние. Това се част от данните от извършеното през април т.г. от Българската стопанска камара, с поддръжката на Българската асоциация за ръководство на хора, допитване измежду членовете на камерата. Над 180 предприятия от съвсем всички браншове на стопанската система са се присъединили в изследването.

 Източник: БСК
Източник: БСК

Една трета от далите отговор, че ползват отдалечена работа, заявяват, че 50% от заетите в техните предприятия работят от разстояние. 37% от чиновниците работят до и над 90% отдалечено, а в 13% от случаите отдалечената претовареност е за 75% от чиновниците. 17% от интервюираните показват, че едвам 10-25% от техните чиновници работят от у дома.

Най-често отдалечената претовареност се ползва за административния личен състав, ръководители, експерти продажби и маркетинг, финансово-счетоводни експерти, ИКТ експерти и личен състав, обслужващ клиенти.

Като най-сериозни компликации при образуване на отдалечената работа интервюираните показват: регламентирането на условията и разпоредбите за работа от разстояние в спомагателните съглашения със чиновниците, обезпечаването на работните места вкъщи с нужната техника, невъзможността за дейно наблюдаване и отчитане на работата, усложненията в връзката, възходящия стрес и напрежение в работата и обезпечаването на програмен продукт за ръководство и надзор. Сред челните проблеми стоят трудовата и софтуерна дисциплинираност и мотивацията на личния състав.

Като максимален позитив работодателите регистрират намаляването на режийните разноски.

По отношение на качеството на работа, едвам 28 % от работодатели считат, че то се утежнява при този вид работа, а съгласно 61% най-големият минус е по-трудното екипно взаимоотношение.

Половината работодатели са безапелационни, че ще продължат да ползват отдалечените форми на претовареност и след отпадане на изключителните противоепидемични ограничения.

Снимка: Markus Winkler, Pixabay
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР