14-дневната карантина за страните на Балканите отпада, припомни в ефира

...
14-дневната карантина за страните на Балканите отпада, припомни в ефира
Коментари Харесай

Какво се случва с туризма и границите от юни

14-дневната карантина за страните на Балканите отпада, напомни в ефира на бТВ министърът на превоза Росен Желязков. По думите му туристическите пътувания до Гърция може да стартират от 15 юни.

Той изясни, че водачите на България, Сърбия, Румъния и Гърция са се разбрали за това през вчерашния ден на видеоконфрентната среща. Желязков посочи, че облекчените ограничения за пътешестване идват поради ниската заболеваемост в страните. Разхлабените ограничения за пътешестване са реципрочни.

„ Договорихме се със сърбите още от юни да се движим свободно, без значение от задачата на пътуването. Гърците имат метод за последователно отпадане – от 1 юни отпада карантината за бизнес пътувания, а от 15 за туристически. Голямата въпросителна е Румъния, държавното управление чака техния парламент да вземе решение “, посочи транспортният министър.

Ресорният министър уточни, че влизането на непозната територия ще се реализира след попълване на декларация. В нея ще се показва, че пасажерът е осведомен с ситуацията и влиза на лична отговорност.  „ Във всяка една от страните формулярът ще бъде еднакъв. Няма да лишава никакво време, за пътуващите по въздух – ще бъдат раздавани в самолета “, сподели Желязков.

Той разяснява, че с Турция към момента не са водени диалози по тематиката, само че там и епидемиологичният риск е по-висок.

Желязков беше безапелационен, че българите от Западните околности могат свободно да влизат у нас и няма да бъдат подлагани на наложителна карантина. Той разяснява и митинга на превозвачите, които излязоха на улицата поради следствията от рецесията върху сектора.

„ На огромна част от настояванията им страната е дала отговор – нисколихвените и заемите за оборотни средства. Докато няма ограничаващи мери, методът, по който си провеждат активността е тяхна работа. Изследователите предвиждат, че стопанската система ще се промени, това важи и за превоза “, сподели още той.

Транспортният министър разяснява, че сигурността на пътешестване е главен фактор за обновяване на пътникопотока, по тази причина от сектора би трябвало да влагат средства в тази тенденция.

Той изясни, че рецесията ще наложи пътуванията на къси разстояние и все по-рядко ще се търсят тези на дълги дистанции.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР