13-годишно момче от разложкото село Баня е най-младият иподякон в

...
13-годишно момче от разложкото село Баня е най-младият иподякон в
Коментари Харесай

13-годишно момче е най-младият иподякон в Благоевградско

13-годишно момче от разложкото село Баня е най-младият иподякон в района. Той не пропуща църковна работа, даже се е случвало да желае позволение да отсъства от учебно заведение, с цел да участва на огромни празници.

" Нека първо ви кажа какво е иподякон. Иподяконът е най-ниската купа за духовник. В олтара, на свещеника да оказвам помощ, кадилницата да я запаля, да му я депозирам, свещника ", споделя Лъчезар Ядков.

Да служи в храма е сбъдната фантазия за 13-годишния Лъчезар. От дребен той върви с готовност в локалната черква в село Баня и с любознание следи всяка част от неделните служби.

" Навремето аз съм имал прапрадядо клисар в Гърция, двете ми прабаби са били доста вярващи. И потомство на потомство, и е пристигнало. Пеенето – това е най-сложно. Трябва ноти, черковнославянски език ", споделя той.

Само предпочитание обаче не е задоволително, с цел да служи на свещениците. Лъчезар се е готвил много време, обучавал се е и в православен лагер.



" Той приемаше всичко с най-голямо предпочитание и ние откликнахме с всичката си обич към него. И постигнахме едни прелестни резултати. И днеска в църквата той ни е прелестен асистент. Толкова е в себе си приел, че изпреварва всички сутринта, преди самата литургия, да пристигна в храма. За мен това е огромна наслада и се надявам, че ще създадем един прелестен юноша – набожен, благоверен. На какво се дължи огромният интерес на момчето към религията, родителите му нямат пояснение ", споделя отец Янко Русков.

" Вечер когато му се пее извади си Светата литургия, пее си песни. Не че не играе като другите деца. И на открито излиза с колело, с децата. Но то си му идва нещо от вътрешната страна. Когато желае да си прочете молитва или
нещо друго сяда си и друго не го интересува ", споделя майка му Мария Ядкова.

По време на службите Лъчезар носи неповторима дреха, ушита преди повече от век.

" Главен тука турчин му се разболява детенцето, момиченце и какво ли не е правил не можело да се излекува. И той се обръща към църквата, и по-специално да се молят тука на Св. Георги да се излекува детенцето. И се получава чудото. И в това, че се излекува подарява този прелестен иподяконски стихар, който не е обличан не знам какъв брой години, само че мога умерено да кажа, че 80 години и повече не е обличан ", изяснява отец Янко Русков.

Следващата година 13-годишното момче ще кандидатства в Софийската духовна семинария, тъй като желае да стане духовник.

" Защото те са по-близо до Господ и вярата, речта, словото Божие, да го изпълняваме и да изучавам другите хора да идват ", споделя Лъчезар.

Вижте повече във видеото

Репортер: Йорданка Бакалска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР