123456 © Цветелина Белутова 123456 ["Дронамикс"] 123456 ["Дронамикс"] 123456 ["Дронамикс"]

...
123456 © Цветелина Белутова 123456 ["Дронамикс"] 123456 ["Дронамикс"] 123456 ["Дронамикс"]
Коментари Харесай

Двамата братя и черният лебед

123456 © Цветелина Белутова 123456 [ "Дронамикс "] 123456 [ "Дронамикс "] 123456 [ "Дронамикс "] 123456 [ "Дронамикс "] 123456 [ "Дронамикс "] Продуктът

The Black Swan е товарен дрон, който ще придвижва до 350 кг на разстояние до 2500 км със скорост 200 км/ч. Ще лети на височина сред 4.5 и 5 хиляди метра по авансово заложени и утвърдени от управляващите направления. Двигателят му е бензинов, което ще направи допустимо сервизирането му на разнообразни летища, а оптималното му излетно тегло е един звук. Идеята му е да лети сред дребни летища и да доставя колета в райони със едва развита наземна инфраструктура. " Дронамикс " няма проекти да прави last mile доставки т.е. до адрес, а ще разчита на местни сътрудници за това. Още по тематиката
Екстремният бизнес на GoPro

Производителят на спортни камери продължава да регистрира спад на продажбите си и не изключва продажба на по-голяма група
11 яну 2018
Очи в небето

Дроновете ще трансформират промишлеността
6 окт 2017
Производителите на дронове търсят реализация във всички браншове

Китай и Съединени американски щати облекчават бюрокрацията и условията за производството и използването им
12 юли 2017 " Няма ли скоро отново да ми дойдеш на посетители и да ми донесеш малко българско сирене? ", пита Константин Рангелов брат си Свилен през декември 2013 година, когато още работи в холандската аерокосмическа компания Airborne Composites. И получава непредвиден отговор: " Нали си инженер, измисли някакъв метод, без да пристигам ".

Тогава таман е показан първият дрон за градски доставки на онлайн колоса Amazon и този диалог поставя началото на компанията " Дронамикс ", в която Свилен Рангелов е изпълнителен шеф, а Константин - механически, а концепцията им неведнъж е надскочила дребните доставки. Четири години и 850 хиляди евро вложения по-късно 12-членният екип на " Дронамикс " към този момент тества на няколко летища към София първия първообраз на дрона си The Black Swan. Засега той е четири пъти по-малък от апарата, който би трябвало до три години да влезе в серийно произвеждане, и се задвижва с електромотор, до момента в който огромният Black Swan ще лети с бензин. Размахът на крилете му ще бъде 16 метра и ще може да придвижва товари до 350 кг на дистанции до 2500 км.

Идеята първо е харесана от фонда Eleven, който е първият вложител в " Дронамикс ". След него с капиталовложения се включват и австрийският фонд SpeedInvest, и съоснователят на " Телерик " и " Телерик академия " Бойко Яръмов.

Новата епоха на електронната търговия

" Дронамикс " създават цялостна система: от безпилотен аероплан, през програмен продукт за ръководството му, както и поемат връзката с него. В тестовия стадий сега машината към момента се ръководи от инженерен екип, който има особено създадена мобилна контролна станция в камион. Когато излезе на пазара обаче, дронът ще има три равнища на надзор - цялостен от оператор, полуавтономен единствено при кацане и политане и изцяло самостоятелен. " Зависи от регулациите на съответния пазар ", разясняват братя Рангелови. А пазарите, в които са се прицелили, са Азия, Африка, Латинска Америка и Австралия, като имат намерение да стартират с Югоизточна Азия и Източна Африка.

Причините да изберат тези райони са огромните дистанции и не до такава степен развитата инфраструктира за наземен превоз. " В Етиопия да вземем за пример липсват задоволително пътища, което е спирачка да се влага, тъй като след това логистиката би била доста сложна. Ако един камион в тамошните условия пътува 3 дни, с цел да достави стока, то The Black Swan може да измине същото разстояние по въздух за 7 часа ", изяснява Свилен Рангелов.

Товарите, които могат да придвижват машините на " Дронамикс ", са разнообразни, само че компанията се цели главно в бизнеси с електронна търговия, селскостопанския бранш, в това число продукция, и опазването на здравето и санитарните материали. " Това, което предлагаме, е напълно нов тип превоз, надлежно и увеличение на пазарите на бъдещите ни клиенти ", разясняват Рангелови.

Същите тези клиенти няма да се грижат сами за дроновете си. " Дронамикс " избират модела " като услуга ". В огромна степен това се дължи на обстоятелството, че до момента в който се наложи технологията, тя ще има потребност от готови оператори от личния им екип. За развиването на компанията основна роля ще играят локалните сътрудници - към този момент се водят договаряния с някои страни на място да се създават съставни елементи, а екипи от локалните летища да правят механически прегледи на самолетите.

Още по-висока летва

По проект компанията би трябвало да има цех за серийно произвеждане на 1000 машини годишно през 2021 година и да излезе на облага две години по-късно, разяснява Свилен Рангелов. " Вече водим съществени договаряния с пет компании, като всяка от тях има търсене за най-малко 200 машини ", изясняват създателите на " Дронамикс ", като избират да не издават имената на евентуалните си клиенти.

За да осъществят проектите си, Рангелови ще търсят идната инвестиция - този път от 5 млн. евро, с която считат да утроят екипа си през идната година и да доразвият технологията и услугата си. Пазарът, в който са се прицелили, е повече от вкусен. През 2017 година приходите от въздушен превоз на артикули доближават 54.5 милиарда $, съгласно данни на Statista. " Само 1% от товарите световно се придвижват по въздух, само че те съставляват 35% от международната търговия. Ние считаме, че можем да разраснем този 1% до 15% ", разяснява Константин Рангелов.

На екипа на " Дронамикс " му следва нелека задача. Когато стартират да развиват компанията преди четири години, играчите на пазара са шест или седем. Голяма част от тях отпадат, защото бизнесът е извънредно ресурсоемък - от 2014 година насам българската компания регистрира само загуби от оперативна активност, демонстрират финансовите им доклади. Справка в световната база данни на Crunchbase демонстрира, че в категорията безпилотни доставки и логистика с дронове оперират 14 компании, като в съвсем всички случаи става въпрос за транспорт на до няколко кг. В по-тежката категория има играчи и като американската Natilus с упоритости да пусне на пазара през 2020 година карго дрон, пренасящ 90 тона или пък китайската Tengoen Technology с проектите си за 20 тона. При последните, разяснява Константин Рангелов, има огромен риск да пътуват не напълно цялостни, което усилва и разноските им. Така в категорията на " Дронамикс ", най-малко що се отнася до портативната тежест, са главно Boeing с тeхния електрически куадрокоптер, пренасящ до 227 кг на доста по-къси дистанции.

" Ние обаче към този момент успяхме да се нареждаме като софтуерен водач в региона, а от тази година сме и първият стратегически сътрудник на Международната асоциация за въздушен превоз (IATA) за дронове световно, което е огромно самопризнание за нас ", разяснява Свилен Рангелов. Q&A

Каква е историята ви преди " Дронамикс "?

Свилен Рангелов: Завършил съм стопанска система в Davidson College, Съединени американски щати, и съм работил по разнообразни интернационалните планове. Предприемаческата жила е от ученическите ми години и образователните компании на Junior Achievement.

Константин Рангелов: Завърших авиационно и галактическо инженерство в Delft University of Technology в Холандия, а след това за малко работих по специалността си в компания на име Airborne Composites. Върнах се в България поради " Дронамикс ".

Каква е повода да започнете компанията в България?

С.Р.: През 2014 година тук към този момент имаше пари за започващи компании, а и имахме другари, които бяха минавали през програмата на Eleven. Можехме да аплайваме за същото финансиране от акселератора на Delft University of Technology, само че в Холандия парите ни щяха да свършат доста по-бързо. Освен това за нас е значимо да развиваме експертиза тук.

Какъв дял от компанията си държите сега?

С.Р.: Контролен, дружно с брат ми сме притежатели на 73% от " Дронамикс ".

Какви за най-големите ви провокации?

К.Р.: Тук не е имало самолетостроене от 70 години и огромна част от авиоинженерите напущат страната. Затова и половината от сътрудниците ни са учили или работили в чужбина. Искаме да запазим тренда да връщаме качествени инженери и да даваме късмет на тези, които са към този момент в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР