1200лв. за двадесетина поста на ден в социалните мрежи -

...
1200лв. за двадесетина поста на ден в социалните мрежи -
Коментари Харесай

Вижте каква е заплатата на един политически трол

 1200лв. за двадесетина поста дневно в обществените мрежи - такава е минималната заплата за политически трол в изискванията на предизборна акция този месец.

Оказва се, че доста от политическите партии умишлено прибягват до потреблението на сходни услуги онлайн, осведоми " ".

Официално акциите им минават през обичайни и нови медии, с които партиите подписват контракти и всички те по закон са обществени. Неофициално обаче търсят и тези " сиви " източници на информация и отзиви, които също имат способността да въздействат на решения и избори.

Политическите сили заобикалят сами да купуват тролове, по тази причина избират да го вършат през организации. Цената е сред 40 и 60 лева дневно, като постоянно има и в допълнение заплащане за водачите на групи, както и за създателите на посланията, известни повече като " опорки ", описват експерти.

В борбата за вота постоянно се включват и инфлуенсъри - известни персони, които са водачи на мнение по избрани тематики. Те могат да бъдат и специалисти - лекари, инженери, когато тематиката е съответна. При тях обаче заплащането е напълно друго.

Известните получават минимум по 5000 лева месечно, с цел да популяризират нещо съответно, до момента в който специалистите, които нормално не са известни, вземат 1500-2000 лева Такива са парите, когато става въпрос за реклама на артикули. За прокламирането на партия или политически възгледи обаче сумите са много по-високи и се договарят директно, като инфлуенсърът не обявява това, което прави, т.е. прави скрита реклама.

Пиар услугите също нарастват с към 30%, когато става въпрос за политика, изясняват осведомени с ценоразписа. Причината е, че работата е интензивна, а залогът - огромен.

Същевременно по време на парламентарни избори наетите пиар организации не са чак толкоз доста, както при локални избори. Тогава нормално се включват повече, защото и работата е по-малко централизирана.

Парите за пиар обаче по никакъв начин не са лесни, още повече че съществува и рискът дали организациите въобще ще си ги получат. Практиката до момента демонстрира, че политическите сили от време на време не си заплащат борчовете. Печалната популярност е най-много за дребните нововъзникнали партии и за тези, които не съумеят да минат 1%. Големите политически сили като предписание са изрядни платци, споделят пиари.

Заради всички тези проблеми и най-много поради заплахата от подправени вести, пробутвани от тролове около изборите, 5 организации на информационните организации у нас се оповестиха срещу платените коментатори в мрежата, като подписаха нарочна декларация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР