12 В провинцията има ограниченото търсене на имоти при намаляващото

...
12 В провинцията има ограниченото търсене на имоти при намаляващото
Коментари Харесай

Жилищният пазар е счупен, но държавата няма ясна идея как да го поправи

12
В провинцията има лимитираното търсене на парцели при намаляващото население

© Надежда Чипева 12
Държавата насочва обилни средства за енергийна успеваемост, само че все пак нуждата от възобновяване на съществуващия жилищен фонд остава забележителна, а остават и редица други проблеми в бранша

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Unique Estates: Ръстът на новото строителство ще укроти цените на първокласните парцели

В София се оформят нови перспективни региони във високия ценови сегмент, демонстрира разбор на организацията
29 яну 2018
Жилищата в България: по-празни, само че все по-скъпи

Почти 1 млн. жилища са необитаеми, само че 1 млн. души живеят в пренаселени парцели, а наемният пазар е извънредно слаб
5 ное 2017 Жилищният пазар в България е мощно килнат, ръководен едва, и зависещ на изцяло неефектини институции в лицето на локалните общини. В резултат на това сега се строят повече от нужните на годишна база жилища, до момента в който старите стоят неподдържани и необитавани, а покупката на парцел става все по-непосилна. Това са главните констатации на плана за Национална жилищна тактика, който е оповестен на уеб страницата www.strategy.bg и ще е в развой на публично разискване до края на юли.

Миналата година отчет на Световната банка сподели, че в страната има остатък на жилища и макар че популацията понижава, придобиването на парцел става все по-скъпо и по-трудно. Сегашната тактика би трябвало да е последваща стъпка за справяне с казуса.

Основен извод в настоящия документ е, че общините не могат да наблюдават, проучват, ръководят и подкрепят развиването на жилищния пазар. Въпреки това тактиката разчита точно на тях за използването на бъдещи жилищни политики. В документа съвсем липсват съответни такива. Смята се обаче, че за използването им ще са нужни по 250 млн. лева годишно, като 50 млн. лева от тях ще идват от държавния бюджет, 50 млн. лева - от отговорностите по Националната скица за отговорности за енергийна успеваемост. Не е ясно от кое място ще идва главната част от сумата - 150 млн. лева на година. И по какъв начин тъкмо ще се харчи.

Проблемите : доста и остарели здания

До 2020г. ще бъдат надминати темповете на създаване на нови жилища от към 20 хил.броя на година, които бяха присъщи за пиковите години 2007-09г., се твърди в плана за тактика. В интервала от 2011-15г. са издигнати общо 48 хиляди жилища. Още през 2011г. обаче броят на жилищата е надхвърлял този на семействата. На 1000 жители се падат по 550 жилища, което е сравнимо с равнищата в европейските страни.

Същевременнно жилищният пазар страда от доста и съществени проблеми. Делът на притежателите, които не могат да си разрешат да поддържат жилищата си, се усилва. В дребните обитаеми места жилищен пазар на процедура липсва. Хората са привързани към собствеността си и не са склонни да се местят, поради което равнищата на жилищна подвижност не дават отговор на равнищата на работна подвижност. Няма механизми за подкрепяне на нуждаещите се и искащите да се реалокират и да стартират семейство. В резултат от всичко това страната е осеяна с амортизирани, неприятно поддържани здания.

Мерките : субсидиран наем, покупка или ремонт

До 2030г. няма да има сериозна потребност от ново строителство, а от възобновяване, по-висока приложимост и по-лесна досегаемост до жилища, се твърди документа. Въпреки това препоръчаните ограничения са прекомерно малко и прекомерно общи.

Като първа мярка се планува общините да възвръщат изгубената документи на панелни здания за сметка на обществения бюджет. В страната има 21 718 панелни блока с общи 711 хиляди жилища. Огромна част от тях нямат документи. Не е явен и сеизмичният им статус.

Държавата също по този начин планува да обезпечава наеми под пазарна цена за нуждаещите се. За задачата би трябвало да бъде основан " обществен фонд, който ще акумулира средства от всички вероятни източници (държавен бюджет, оперативни стратегии, интернационалните донори, финансов пазар и др.) и ще ги насочва " за осъществяване на тактиката. Чрез фонда би трябвало да се финансират дотации, финансови принадлежности за възобновяване на жилищни здания, общинските жилищни стратегии, както и банкови гаранции по субсидирани заеми.

За задачата се чака държавен разход от 250 млн.лв. годишно. Липсва обаче ясна аргументация от кое място идва тази сума, както и по какъв метод ще бъде събрана по-голямата част от нея.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР