12-то издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс

...
12-то издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс
Коментари Харесай

4 уъркшопа с водещи международни професионалисти на фестивала „Антистатик“

12-то издание на Международния фестивал за актуален танц и пърформанс „ Антистатик” ще се организира в София от 09 до 21 май под мотото #ГласЗаТанц. Ежегодната просветителна платформа на фестивала „ Без дистанция” също дава своя мощен #ГласЗаТанц с 4 извънредни уъркшопа с водещи имена в разнообразни области на интернационалната танцова сцена.
Арнд Веземан (Германия) е измежду най-изтъкнатите експерти по танц и танцова рецензия в Европа. От 1997 година насам е основен редактор на емблематичното немскоезично списание за танц “tanz”, което се издава в Берлин. На 10 и 11 май той ще организира семинара „ ПИСАНЕ ЗА ТАНЦ В МЕДИИТЕ “, подобаващ за публицисти и критици в областта на културата и актуалните изкуства. Сред тематиките, по които водещият ще показа опит, са: методите да разбираме танц, да пишем за танц и да сформираме критика за танцово представление; двойствената роля на рецензия сред танцовото зрелище и танцовата критика; развиване на танцовата рецензия в историческа вероятност. Участието в семинара е единствено с предварителна селекция, а таксата е 30 лв..
От 11 до 14 май студентите по танц, професионалните реализатори и фенове с добра подготовка са поканени да посетят отворения клас „ ТОЧКИ “, воден от Александра Янева-Имфелд (Хърватия/Белгия). Тя приключва учебното заведение за актуален танц на Ана Малетич в Загреб, Хърватия, и учи танц в Брюж и Лиер, Белгия. През 1998 година е стипендиант на просветителната стратегия DanceWeb във Виена, както и на The Jennifer Muller Company в Ню Йорк. През 2012 година приключва специализантската стратегия a.pass (Advanced Performance and Scenography Study) в Брюксел. По време на нея развива характерен способ на работа за групово авторство и импровизация, с който ще запознае участниците в „ ТОЧКИ “. Участието е гратис, само че предварителното записване е наложително. Александра Янева-Имфелд е първият резидент на просветителна платформа „ Без дистанция” на фестивала „ Антистатик”.
Подходящ за интердисциплинарни актьори, танцьори и хореографи е уъркшопът ПЕРФОРМАТИВНОСТ И ДВИЖЕНИЕ В ТАНЦА И В ИЗЛОЖБEНИЯ КОНТЕКСТ, който Мануел Пелмус (Румъния/Норвегия) ще води от 15 до 17 май. Работата му преплита хореография и образни изкуства, заради което е представяна в голям брой галерии и музеи по света. Последната му солова галерия е открита през 2018 година в Para Site, Хонг Конг. Негови планове са гостували в Тейт Модерн в Лондон, Лудвиг Музея в Кьолн (2016), на Оф-биеналето в Будапеща (2015 и 2017), в Център Помпиду в Париж (2014), Музея за модерно изкуство във Варшава (2014), на Румънския павилион на Венецианското биенале (2013) и други През 2012 година получава Наградата за изпълнителски изкуства на Берлин, а през 2014 година и премията за най-хубав актьор на Националния център по танц в Букурещ. Първият му уъркшоп в София ще засегне тематики, свързани с настоящия спор към живото наличие, перформативността и танцовото придвижване в изложбени зали и среда. Участието става единствено с авансово кандидатстване и утвърждение, а таксата е 30 лв..
От 18 до 21 май танцовите експерти, хореографи и феновете с добра подготовка имат невероятната опция да се включат в уъркшопа НАДОЛУ Пожарна охрана СПИРАЛАТА, управителен от Милан Херих (Словакия/Белгия). Той е роден в Словакия, където приключва танцовата консерватория в Банска Бистрица. През 2002 година продължава своето обучение в реномираното учебно заведение P.A.R.T.S., ръководено от Анна Тереза де Кеерсмакер в Брюксел. Участвал е в представления на разнообразни хореографи и компании, измежду които и Ultima Vez / Wim Vandekeybus и Сиди Ларби Шеркауи. От над 19 години Милан Херих работи дружно с именития венецуелски танцов актьор Дейвид Замбрано и води класове по основаната от Забрано „ ниско летяща техника “ (Flying-Low Dance Technique), ставаща все по-популярна по целия свят. Гостуването на Херих е първа опция за запознаване с този способ в България. Участието в уъркшопа става единствено след предварителна селекция и заплатена такса от 30 лв..
И четирите уъркшопа от програмата на „ Без отдалеченост “ ще се проведат на британски език. Кандидатстването към този момент е отворено, срокът за българските участници за семинарите, водени от Арнд Веземан, Мануел Пелмус и Милан Херих е до 25 април. Записването за отворения клас „ Точки “ с Александра Янева-Имфелд продължава до 05 май.
Част от просветителната платформа „ Без отдалеченост “, стремяща се да съкрати дистанцията сред актуалното изкуство и публиката, са също модерираните диалози след представленията сред публиката и артистите, както и така наречен „ загрявки” сред актьори и аудитория преди представленията, трансформирали се към този момент в традиция за „ Антистатик”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР