12-ото издание на The Balkans International Wine Competition ще се

...
12-ото издание на The Balkans International Wine Competition ще се
Коментари Харесай

Мистериозната Трансилвания домакин на Balkans International Wine Competition 2023

12-ото издание на The Balkans International Wine Competition ще се организира сред 1 и 3 юни в Бистрица-Насауд, Трансилвания, Румъния под егидата на окръг Бистрица-Насауд, а Балканският фестивал на виното ще се организира още веднъж навън пред НДК  в София, България сред 15 и 17 юни 2023 година

„ Balkans International Wine Competition е най-хубавото доказателство за това какъв брой динамична е винената сцена на Балканите и какъв брой високо е в действителност качеството на виновността от района. Този значим за региона Конкурс  расте през последното десетилетие дружно с развиването на винопроизводството и капацитетът към момента е голям. През последните години се трансформира в предписание виновност, които първо са приети на BIWC, по-късно да получават самопризнание от доста по-големи международни състезания и да стават емблематични. Причината за това се крие във всеотдайната работа на целия екип на BIWC, управителен от Галина Нифору, както и във деликатния асортимент на опитни и уважавани интернационалните винени съдии от целия свят. За мен е същинска чест да бъда ръководител на подобен Конкурс. Тази година BIWC отива в Румъния за първи път, което съм сигурен, че ще способства за още по-доброто развиване на Конкурса.  Успех на балканските виновност на 12-ия BIWC 2023! “, сподели ръководителят на BIWC Игор Лукович от Сърбия.
-->
След големия триумф на миналогодишното 11-то издание на историческия остров Саламина, Гърция, BIWC ще продължи ротацията на осъществяване на Конкурса и тази година Румъния ще бъде хазаин на 12-ото издание. Целта на тази ротация на най-престижния винен конкурс за балкански виновност е по-добра интеграция на избите от всички балкански страни и по-доброто им показване в района, в Европа и в света.

„ За нас е огромна чест да имаме опцията да проведем 12-то издание на BIWC в мистериозната Трансилвания и по-точно в град Бистрица-Насауд. Започваме нашето ново десетилетие с доста оптимизъм и сила, с цел да направим Балканските вина още по-разпознаваеми и да ги сложим на повече места на световната винена карта. Позицията на Игор Лукович като ръководител на интернационалното жури донесе на BIWC нови  идеи и действия и целият екип е признателен за това. Пожелавам на всички участници на 12-ия Балкански интернационален винен конкурс и фестивал голям триумф! “, сподели Галина Нифору, ръководещ шеф на BIWCF.



Основната задача на BIWCF е да разпространява балканските виновност и винената просвета по света. Почетен ръководител на Конкурса е Константинос Лазаракис MW, първият притежател на купата Master of Wine в Гърция и Балканите, чиито насоки и помощ са високо оценени от целия екип.

Най-доброто вино на Балканите ще бъде определено от влиятелно жури от 25 души, което тази година ще включва 5 носители на купата Master of Wine и Master Sommelier от Япония, Съединени американски щати, Англия, Франция, Швейцария и известни винени персони от разнообразни страни и района. След състезанието ще бъде проведена галерия на 4 юни в двора на Complexul Muzeal Bistria-Nasaud, на която са поканени представители на бизнеса, сомелиери, дистрибутори и фенове на виното от Румъния и чужбина.

С 11,5 млн. HL вино годишно, Балканите са на 4-то място в Европа, след най-големите винопроизводители - Италия, Франция и Испания. Balkans International Wine Competition е събитието, което събира международния винен хайлайф, с цел да види, опита и открие благосъстоянието и разнообразието на балканските виновност.

Церемонията по награждаването и церемония вечерята, известна като " Балканските винени Оскари ", ще се състоят на 3 юни в спиращия дъха палат Телеки в Позмус, издигнат през 1634 година, където ще се организира и самото журиране.

Миналата година Гранд Трофея за „ Най-добро вино на Балканите 2022 “ беше присъдена на маза Тиквеш, Северна Македония за бялото вино Бела Вода, 2020.

За повече информация за 12th BIWC 2023:

PR екип BIWC, e-mail: [email protected]

тел.: +359 885 731 331

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР