12 Май Ускоряване на възстановяването на пазара на смартфони отчита

...
12 Май Ускоряване на възстановяването на пазара на смартфони отчита
Коментари Харесай

IDC: Продължава ръстът на търсенето на мобилни устройства

12 Май
Ускоряване на възобновяване на пазара на смарт телефони регистрира IDC през първото тримесечие на 2021 година Броят на продадените такива устройства се е нараснал с 25,5% на годишна база до близо 346 млн. бройки. Почти половината от продажбите са в Китай и Азиатско-Тихоокеанския район.

Паралелно с това през същия интервал в международен мащаб са продадени 39,9 млн. таблета, което е с 55,2% повече спрямо аналогичния интервал на предходната година. Доставките на хромбуци пък са достигнали 13 млн. броя, откакто преди година те бяха едвам 2,8 млн.

Пазарът на смарт телефони

Възстановяването напредва по-бързо от предстоящото, настояват от IDC. Редно е да се означи обаче, че в този момент се прави съпоставяне с първото тримесечие на 2020 година - един от най-лошите интервали в историята на пазара. В съпоставяне с първото тримесечие на 2019 година продажбите са нарастнали едвам с 11%.

Разпределението на водачите на пазара се е трансформирало доста. За първи път от доста години насам Huawei губи мястото си в челната петица, защото продажбите на компанията падат заради американските наказания. Други китайски компании - Xiaomi, OPPO и Vivo съумяха да се възползват от това и доста да усилят продажбите си, надлежно с 64,8%, 64,5% и 40,7%.

Тези производители работят в ниския и междинния ценови сегмент, до момента в който в горния подобен преобладават Samsung и Apple. Корейският колос си възвърна първото място, отчитайки 21,8% дял от международния пазар на смарт телефони. Apple е на второ място с дял от 16%. LG приключва производството на смарт телефони и въпреки от дълго време да е отвън цифрата на водачите, въпреки всичко държеше към 9% в Северна Америка и 6% в Латинска Америка. Отстъплението на LG отваря място за други компании, смятат анализаторите.

Таблети и хромбуци

Докато солидните имунизационни акции против COVID-19 и завръщането на чиновниците в офисите могат да понижат каузи на домашната работа, към момента следва дълъг път за връщане към " естествените " условия и затова търсенето на таблети, изключително тези с клавиатури, ще остане известно време, уверени са анализаторите. Също по този начин, потребителите все по-често се насочват към други възможности: тънки преносими компютри за работа и игра и хромбуци (лаптопи под ръководството на Chrome OS) за учене. По-рано учебните заведения използваха най-вече таблети, само че в този момент в Съединени американски щати, Западна Европа и Япония този клас артикули последователно ги заменя. Цените им, както и зависимостта от достъп до интернет и облачни услуги попречва обаче разпространяването им във всички райони.

Дялът на продадените таблети Apple през първото тримесечие е 31,7%, сочат данните на IDC, а на второ място е Samsung (20%). Челната петица се добавя още от Lenovo (9,4%), Amazon (8,7%) и Huawei (6,8%). Сред производителите на хромбуци първа е HP (33,5%), следвана от Lenovo(25,6%). Надолу в класацията следват Acer (14,5%), Dell (11,3%) и Samsung (8%).
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР