12 Лагос е най-важният търговски и бизнес мегаполис в Нигерия.

...
12 Лагос е най-важният търговски и бизнес мегаполис в Нигерия.
Коментари Харесай

Да се усмихваш въпреки всичко

12
Лагос е най-важният търговски и бизнес мегаполис в Нигерия. До 1991 година е бил столица на страната

© Кирил Кирчев 12
В дребни магазини се продава всичко

© Кирил Кирчев Нигерия надали е във вашите топ дестинации за туризъм. Но в случай че по една или друга причина се озовете в Лагос - комерсиалният и бизнес център на най-голямата страна в Африка, има какво да ви впечатли. Луксът в някой квартали на града е впечатляващ, а нищетата в други може да ви шокира, в случай че до момента не сте посещавали континента или не сте били в Югоизточна Азия.

Подготовката

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики При пътешестване до множеството страни в Африка имате потребност от ваксина - за Нигерия е тази против жълта тресчица, която е добре да си сложите най-малко две седмици преди пътуването. Получавате... жълта брошура, която е належащо да носите с вас и да я визиите при инспекциите на летището.

Като споделих летище - заредете се с огромно самообладание, когато кацнете. Нигерийските чиновници не бързат доста, чака се на няколко опашки, на които се правят на пръв взор почти идентични инспекции. Те лишават много време, през което няколко пъти се изпотявате и се чувствате като в сауна, тъй като климатичната система на интернационалното летище в Лагос работи алегорично, а и токът стопира. Въпреки че опашката напредва постепенно, чиновниците са общителни и усмихнати.

При излизане от терминала може да се почувствате най-малко за малко като звезда - вратите се отварят и попадате измежду навалица от хора, които викат против вас две думи - driver и change. Първото, което ви би трябвало на нигерийска земя, е водач, а най-добре е да сте наели кола за транспорт още от България. По този метод си спестявате екшъна с тълпата на летището. Няма потребност да обменяте пари на летището, първо проверете какъв е формалният курс, само че имайте поради, че локалната валута - найра, е прекомерно нестабилна.

Хотелът ви е желателно да бъде на един от островите в Лагос, които са желано място за живот на по-заможните локални жители и непознати експерти. Остров Виктория е един от тях. Персоналът в хотелите е учтив, ухилен и изпълнителен, а на всичкото от горната страна знае за България, несъмнено, поради Христо Стоичков и ни напомня по какъв начин ни победиха на международното в Съединени американски щати с 3:0. Аз им откликвам общително, че ние стигнахме до полуфинал, а Нигерия отпадна много по-рано.

Контрасти

Лагос лишава земи от Атлантическия океан и върху тях построява Еко атлантик сити

Фотограф: Кирил Кирчев
Вторият по величина град в Африка след Кайро е цялостен с контрасти. По сходство на Дубай Лагос лишава земи от Атлантическия океан и върху тях построява Еко атлантик сити - град от новия век. Територията към този момент има нужната инфраструктура и няколко от небостъргачите са подготвени и населявани. Луксът е незабравим, а цените на жилищата стартират от 600 хиляди $ и стигат над 3 млн. В този град на фантазиите е планувано да живеят 400 хиляди души.
Илюстрация
Кварталите с първокласни здания контрастират на тези, в които изискванията за живот са прекомерно неприятни

Увеличаване

Кварталите с първокласни здания контрастират на тези, в които изискванията за живот са прекомерно неприятни

Автор: Кирил Кирчев Смаляване

В мегаполиса се извършва план за рационализация, с цел да се трансформира в главен туристически център на континента. Засега той е повече прочут като комерсиално и бизнес средище, в което се развиват също по този начин редица клъстери за високи технологии и търговия. Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг го е посетил преди няколко години, с цел да се запознае на място с опциите на локалните IT бизнесмени.

Китайският търговски център в Лагос има стотина магазина с азиатски артикули

Фотограф: Кирил Кирчев
В мегаполис не може без... Chinatown. Такъв има и в Лагос, който обаче не е толкоз бляскав като в европейските или американските градове. Търговският център, който прилича на палат, има стотина магазина с китайски артикули, които малко по малко завладяват Нигерия. Пред него стоят нигерийски младежи, които недоволстват, че мъчно намират работа. Китай сполучливо прокарва ползите си в страните от Субсахарска Африка, които имат потребност от вложения, а Нигерия е център за азиатския бизнес от години.

Обратната страна на монетата са многото квартали в града, в които изискванията за живот са надалеч от естествените, на които са привикнали европейците. В постройките нормално няма прозорци, електричество и течаща вода, а канализацията е външна. Това обаче не пречи на стотици хиляди, в случай че не и милиони амбулантни търговци да продават по улиците каквото се сетите - от локални храни като печени банани и кашу, през слушалки за мобилни телефони до книги и картини. Това прави атмосферата по улиците витална, шумна, цветна и предизвикателна, тъй като търговците непрекъснато щъкат сред колите по улиците. И демонстрира едно значимо нещо - всекидневната битка за оцеляване на огромна част от нигерийците.

Улиците на Лагос са цялостни с търговци

Фотограф: Кирил Кирчев
Всички тези забавни и любопитни места обаче би трябвало да се посетят проведено и с транспорт поради проблемите със сигурността. Препоръката е да имате по опция и въоръжена защита, тъй като закононарушенията се случват постоянно. Не инцидентно всички административни и жилищни здания имат защита и високи огради, завършващи с бодлива тел.

Въпреки очевидно неприятните условия, в които живеят доста нигерийци - публично близо половината от популацията е под линията на бедността, най-малко в Лагос те наподобяват повече усмихнати, в сравнение с навъсени. Защото знаят, че другата опция е да са също толкоз небогати, само че ядосани, а това няма да промени ситуацията им.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР