12 Диана Йорданова (вляво), заместничката на Менда Стоянова, ще контролира

...
12 Диана Йорданова (вляво), заместничката на Менда Стоянова, ще контролира
Коментари Харесай

Парламентът одобри партийно зависими кадри за зам.-председатели на КФН

12
Диана Йорданова (вляво), заместничката на Менда Стоянова, ще управлява пенсионните фондове.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА 12
Бойко Атанасов (вдясно), заместител на Владимир Горанов, ще дава отговор за капиталовата активност в КФН.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
КФН краткотрайно блокира търговото предложение за " Енергоремонт холдинг "

То е отправено от новия притежател – холандската Dietsmann
5 окт 2017
Извънпарламентарни партии приканват Българска народна банка да не допусне Мавродиев в ББР

Той има противоречива известност и няма качества да ръководи банка, се споделя в позицията
28 сеп 2017
КФН по пътя към независимостта

Финансовият регулатор желае да мине на самоиздръжка, само че не всички наранени харесват това
21 сеп 2017 Народното събрание избра Диана Йорданова и Бойко Атанасов за заместник-председатели на Комисията за финансов контрол (КФН) с общо 117 гласа " за ", единствено шест срещу и 23-ма въздържали се. Това е вторият опит от началото на лятото за избор на заместници на Карина Караиванова. Първите й кандидатури бяха на специалисти в бранша, само че пък не бяха съгласувани с партийните централи и " Обединени патриоти " гласоподаваха срещу и неодобряваха претендентите. Сега новите заместници са с партийни биографии. Начело на ръководство " Осигурителен контрол ", което управлява пенсионните фондове, застава досегашният зам.-председател на парламентарната бюджетна комисия Диана Йорданова от ГЕРБ, а някогашният шеф на Националната организация за приходите Бойко Атанасов, който се приема за непосредствен до депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, ще поеме ръководство " Надзор на капиталовата активност ". Той е номиниран от " Обединени патриоти ". По време на извънредно късото чуване в бюджетна комисия кандидатурите бяха приветствани и от Йордан Цонев от Движение за права и свободи " за положителния асортимент този път ".
В случая Карина Караиванова евентуално се съгласява да номинира за свои заместници партийно подкрепени лица в подмяна на това депутатите да гласоподават промени в законодателството, които да разрешат на комисията да събира задоволително такси от поднадзорните си лица - пенсионни фондове, застрахователни компании и брокери, капиталови медиатори, фондова борса и други, с цел да може да се самоиздържа и да бъде самостоятелна от бюджета.

Кои са новите заместници

Диана Йорданова е известна като дясна ръка на председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Тя е депутат на ГЕРБ от Бургас, където преди този момент е била общински консултант. Имала е лична счетоводна къща.
Бойко Атанасов е някогашен изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите и сега е зам. финансов министър. Той оглави приходната организация при ръководството на Орешарски и остана на поста при втория кабинет на Борисов, а по това време Национална агенция за приходите постоянно инспектираше компании, които бяха неуместни на Пеевски и Цветан Василев. Кандидатурата му е подкрепена от " Обединени патриоти ", които в последно време са трамплин за властта на хора, близки до Пеевски.

Какво дадоха обещание

По време на чуването в бюджетната комисия двамата нови заместник-председатели дадоха обещание да работят за промяна на модела на финансиране на КФН и съответно заплащане на чиновниците, както и за непоклатимост и доверие в небанковия финансов пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР