12 © Силвия Златкова 12 © Силвия Златкова Статията е

...
12 © Силвия Златкова 12 © Силвия Златкова Статията е
Коментари Харесай

Тайните на старите майстори

12 © Силвия Златкова 12 © Силвия Златкова Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Габрово ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Едва има човек, който може да каже, че е апатичен към старите възрожденски къщи. Или пък, че не си е задавал въпроси за това по какъв начин са били издигнати, от кого. Да надникне в тайните на старите занаятчии се пробва просветителната стратегия " В света на старопланинската архитектура ", която към този момент за трета поредна година ще се организира в Етнографски музей навън " Етър ".

Тя е проведена от съдружие " Мещра – Традиционни познания и занаяти " в партньорство с музея и цели да разпространява възрожденската архитектура и обичайното строителство с естествени материали. В трите дни на събитието (от 10 до 12 август) посетителите на музея ще могат да се включат в лекциите с тематики, отдадени на националната архитектура и нейното запазване, както и в проведените на практика занимания с обичайни строителни техники и материали – суха и каменна зидария и работа с дърво. " Програмата е подобаваща както за експерти в областта на архитектурата и строителството, по този начин и за студенти и фенове. Проектът цели повишение знанията по обичайни строителни техники, строителни материали и знанието за локалната архитектура в района на Стара планина ", споделя арх. Ирина Аргирова, ръководител на съдружие " Мещра – Традиционни познания и занаяти ".

Самото съдружие е основано е от седем другари архитекти, профилирани в разнообразни насоки на архитектурата в България, някои - в работа с естествени материали, други - в областта на опазването на културното завещание, осъзнали, че двете неща са взаимно свързани. В него членуват дванайсет души, единайсет от които архитекти и един строителен инженер. С помощта на доброволци " Мещра – Традиционни познания и занаяти " изследва 12 странджански села. Документира здания и ансамбли, присъщи градежи, сглобки и елементи и изследва бита и обичаите на локалните поданици.

А от кое място идва името " Мещра "? От тайния език на локалните майстори в Родопите, които в речника си са употребявали доста чуждици и преиначени български думи, с цел да се схващат само по сред си в загадка от вложителите и останалото общество. " Мещра " значи занаятчия и още в Средновековието думата е употребена със значение " поминък, обвързван със строителството ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР