12 Биляна Славейкова 12 Instagram профил на Mint Stories Още

...
12 Биляна Славейкова 12 Instagram профил на Mint Stories Още
Коментари Харесай

Как се калява инфлуенсър

12
Биляна Славейкова

12
Instagram профил на Mint Stories

Още по тематиката
Щрак, чинийке, на портрет

Как Instagram трансформира снимането на храна
13 окт 2017
Брандирай блога ми

Рекламодателите отделят все по-голяма част от PR бюджетите си за партньорство с водачи на мнение
2 юни 2017 " Не съм плакала от години. " С обиден звук, размахваща ръце, 22-годишната английска блогърка Ел Дарби изяснява в 17-минутно YouTube видео неотдавна претърпяното от нея оскърбление и отвращение - била е върната от администрацията на ресторант White Moose Cafe и хотел Charleville Lodge в Дъблин, където желала да отседне гратис. С 94 000 клиенти в YouTube и 85 000 в Instagram, тя работи като обществен инфлуенсър, който постоянно работи по този начин – употребява артикули и услуги на разнообразни компании, като по-късно написа за тях и ги популяризира против пари или на бартер. Пол Стансън, притежателят на ирландските обекти, останал шокиран от молбата й да ги разпространява против безвъзмезден престой, като прикани нея и други блогъри да си намерят естествена работа и забрани пребиваването им в тях.

От like на like

Т. нар. инфлуенсъри (от глагола influence – влияя) са най-видимите и въздействащи персони в обществените мрежи. Ключовото им умеене е да притеглят внимание към метода си на живот и да провокират реакция посредством основаното от тях наличие – текст, фотография, видео. С развиването на платформите и пазара те попадат в няколко категории, които жестоко могат да се разделят на: така наречен celebrities, известни персони, като артисти, тв лица, спортисти с над 40 хиляди почитатели в мрежата, само че добили славата си не с помощта на нея; макро – към този момент станали необятно познати блогъри, влогъри или експерти в дадена сфера с над 10 хиляди почитатели, и микро или елементарни хора, които споделят огромна част от всекидневието си и са с от 2 до 10 хиляди почитатели, като попадат в разнообразни категории – начин на живот, мода, технологии, спорт, филми, книги, игри, наставнически препоръки, даже домашни любимци. Заради аудиторията си те биват припознати от рекламодателите като канал за популяризация и продажба: следват ви задоволително огромен брой хора – дано ви предложим този артикул, с цел да го пробвате и да напишете нещо за него. При известните лица цената за услугата е висока, само че при микроинфлуенсърите промоцията може и да е безвъзмездна, като получават продукта гратис за тест и оценка. Секторът се развива с буйни темпове, тъй че всяка интернационална компания към този момент отделя от бюджета си по 10-20% за този тип маркетинг.

В момента инфлуенсър маркетингът се качва на ново равнище – в цифровото пространство по света към този момент има доста положителни образци за подходи, наличие, премерване на резултатите. Това разрешава доста хора да развият и надградят своите познания, аудитории и наличие за тях, и да са повече или по-малко " инфлуенсъри ".

В момента има апетит за съответни такива за съответни артикули и услуги, а не инфлуесъри по принцип. И се следи към този момент нещо, което към този момент е очевидно в развитите пазари – доста мощни инфлуенсъри, които носят огромна възращаемост, измерена като действително държание на потребителите, и " всеобщи " инфлуенсъри, които са се научили да основават съответно наличие, да го промотират, само че резултатът за даден бранд или компания е противоречив – за тях това е просто следващия бранд, които се показва.

По тази причина и така наречен " микроинфлуенсъри " се постановат като наклонност – хора, които имат действителен интерес в дадена област, имат публика, която им има вяра. И най-много – аудиторията знае, че тези водачи на мнение в действителност употребяват и харесват даден артикул или услуга.

Втората огромна потребност, което се оформя, в подтекста на държанието на потребителите – хората търсят интензивно същински рекомендации за артикули и услуги с задоволително висока цена за придобиване или следваща приложимост. И в случай че не приказваме за натрапен инфлуенсър или за микроинфлуенсър – мъчно е да се доверят на един или два поста, които са добре написани или с качествени фотоси.
Георги Малчев, шеф на Xplora.bg - организация за интегриран цифров маркетинг
Да клинкнат авторитетните

Сред най-влиятелните българи в Instragram се подреждат холивудската звезда от български генезис Нина Добрев, фитнес инструкторът и модел Лазар Ангелов, футболистът Димитър Бербатов, тенисистът Григор Димитров, Янита Янчева, фитнес модел и два пъти участничка в " Сървайвър ", тв водещата и модел Николета Лозанова, професионалният фотограф Ясен Савов и други Освен известните персони съществуват и елементарни авторитетни.

Биляна Славейкова е типично градско момиче с общо 7600 почитатели в Instagram. Нейният профил е миш-маш от облекла, кучета, храна, прекарвания. Отскоро тя е създател и на блога Girls We Are и без възражения се приема за инфлуенсър. Според Бибонс познаваш, че си станал инфлуенсър, по това, че започваш да получаваш мигновен отговор от доста хора във връзка наличието, което публикуваш. " Според нея разликата с така наречен водач на мнение е, че той може да бъде подобен и на маса, и в дребна общественост от тесни експерти, може изобщо да не употребява обществени мрежи, а да има радикално разнообразни канали на въздействие.

" Напоследък виждам от ден на ден, най-вече девойки, чиято цел е да " станат известни в Instagram ". Звучи много неуместно като цел в живота, само че ето, до такава степен сме я докарали. Инфлуенсър те прави точно насъбраното доверие на другите в теб и в това, което правиш, използваш . Интересът към твоята персона, колкото и безумно претенциозно да звучи. А доверието, както знаем, е необикновен актив, не се натрупа бързо, само че за сметка на това се губи елементарно, разяснява Биляна.

Най-важното за един подобен човек е да има Instagram husband, майтапи се тя. " Но в действителност е доста скъпо да имаш някого, който да е в положение да " създаде " съответен кадър. Много е значимо да си консистентен (и наясно) в това, което си и споделяш. Човек не се трансформира за една нощ, т.е. в случай че през днешния ден си вегетарианец, а на следващия ден снимаш телешки стек, ами... нещо не е наред. Основен детайл е и най-малко малко " податливост към овършеринг ", другояче няма да ти идва от вътрешната страна да създаваш толкоз наличие и да споделяш какво ли не, в това число персонални неща. А в случай че не ти идва от вътрешната страна, ще е прекалено много работа. "

Според нея не е наложително инфлуенсърът да е привързан с реклама, препоръчването на артикули да вземем за пример е естествено държание в дребни общности и сред другари. " С моите приятелки непрестанно си обменяме информация за козметика да вземем за пример. "
Има една точка, в която забелязваш, че хората, които те следват най-често се интересуват от същите/подобни неща, от които се интересуваш и ти. Тогава обмяната става естествена, както в приятелския кръг. Аз към този момент съм пословична с непрекъснатите пояснение в stories за битката ми с атипичната кожа, само че го върша неслучайно – първият път, когато го загатнах, получих близо 50 известия от хора с сходни проблеми. Съответно към този момент всякога, когато намеря нещо, от което кожата ми се въздейства добре (или не, случвало се и по този начин да се каже " да оплюя " продукт), аз го споделям в stories много по-ефективно, в сравнение с да напиша 50 известия на всички, които към този момент знам, че се интересувам. Така започнах да предлагам артикули, доста преди да съм получила и една стотинка за реклама на подобен. Същото е и с облеклата, постоянно ме питат това от къде е, това от къде е. Като в другарските кръгове. "

Към Биляна се обръщат доста рекламодатели, само че тя прави съществено решето на марките и отхвърля на 2/3 от тях. Причините са разнообразни – не харесва продукта, тествала го е и резултатът при нея не е бил добър, не е органично наличие за профила й... Всички марки, с които работи против хонорар, са марки, които бих предложила и гратис. " Но защото въпреки всичко това е " оповестяване " през моята медиа, на бранд или друго и е обвързвано с непрекъснатата работа, която правя, с цел да сътворявам наличие по принцип и в тази ситуация – за марката, то този труд и време имат своята цена. " И макар че на този стадий гледа на цялото време, което влага в профила си, като на прелестно занятие, занимание, има доста инфлуенсъри, които са фокусирани единствено върху това и влагат доста повече сила и старания, разяснява тя. Когато един бранд се свърже с нея, като начало тя преценя дали неговите полезности отговатят на нейните. В множеството случаи това е отстранено като стъпка и от самите марки и рекламни организации. " Никой няма да ме потърси да популяризирам екстеншъни за коса, да вземем за пример ". След това се договаря за интервал, в който да тества продуктите, в случай че приказваме за козметика, и при добър резултат да ги разгласява против избрана сума. Ако приказваме за облекла, изискването й е тя да ги избере.

Най-високият хонорар, който е получавала, е 600 лв. за един пост.Въпреки всичко й е доста мъчно да уточни сума, с която човек би могъл да се устоя с сходен тип активност, изключително в случай че се посвети на това да основава наличие всекидневно, а не спорадично и то да е забавно. " Последното към този момент трансформира заниманието в работа/професия. Както към този момент загатнах първоначално, има от ден на ден хора, които желаят да " станат инфлуенсъри ". Както биха желали да станат публицисти, юристи, формулировката е същата и е малко плашещо. "

Instagram профил на Mint Stories

Инфлуенсърите са относително нов и не толкоз известен канал за връзка в България, само че съгласно мен ще се развие бързо. Ние работим по специфична методология за идентифициране и работа с инфлуенсъри в последните няколко години. В началото работата ни беше главно с топ инфлуенсъри (известни персони, експери и т.н.), само че от ден на ден акцентираме на микро инфлуенсърите като метод за постигане с достоверно наличие до разнообразни целеви групи. В международен мащаб има доста мощни цифрови платформи, неотдавна такива се появиха и в България. Обикновено кирилицата дава преимущество на локалните платформи, само че въпреки това заради доста по-големите финансови благоприятни условия, световните платформи разполагат с много по-задълбочени аналитични благоприятни условия. И в двата случая работата с онлайн платформа за инфлуенсъри постоянно е добре да се съчетае с експертна помощ от експерти, с цел да се избегнат неприятни неточности.
Мария Гергова, ръководещ шеф на United Partners
За Звезделина Цолова даже в България човек може да се устоя напълно от шерване в обществените мрежи, само че единствено в случай че е подготвен да приема всевъзможни оферти. " Имаме доста образци за макроинфлуенсъри, за които всяка марка е " най-хубавата ", тъй като за пост в Instagram са получили сред 800 и 1000 лева на кадър. Но това е временен миг – ще имаш положителни приходи и интерес година-две, само че по-късно ще загубиш новост и даже почитание. Според мен доста по-важно е да изградиш една " добавена стойност " на своя блог/образ в обществените мрежи, с цел да не ти се постанова да правиш всичко непременно, а да можеш да имаш избор. "

Звезделина е съавтор на блога MintStories с 8425 почитатели във фейсбук и 9068 в Instagram. Преди близо четири години тя и нейният другар Калоян вземат решение, че животът е прекомерно къс, с цел да го прекарат в офис и в правене на безинтересни неща, които не ги радват, и по този начин основават персоналното си интернет пространство – www.mintstories.com, в което споделят своите пътешествия и обичани моменти. Там откриваме споменаване и снимане на артикули от козметичния и фешън бранш, часовници, аксесоари за дома, софтуерни джаджи, в това число и автомобил и място за пребиваване при пътешестване. Не обичат да се дефинират като професионален фотограф или инфлуенсър, тъй като не желаят това, което основават, да има рамки или граници.

Звезди работи с организации, само че постоянно си отвоюва свободата на изложение, която й е нужна, тъй като най-добре познава аудиторията си. Отказвала е и доста задължения, които дефинира като неуместни и даже и до ден сегашен не схваща за какво някой взема решение да работи с инфлуенсъри, когато не е подготвен да понесе мнението им и да им даде независимост на интерпретация. " Ти в началото изграждаш облик на човек, който обича или не обича обещано нещо, мисли, въодушевява се от избрани неща, надлежно тук организацията би трябвало да си е написала домашното и като те търси с предложение, да знае, че то ти подхожда. Много постоянно не е по този начин, несъмнено. " "...Аз самата няма по какъв начин да направя нещо, в случай че то не ми харесва и не ме въодушевява, мога да си разреша да откажа. " Затова за нея парите не са най-важното, тъй като идват и си отиват, само че загубиш ли доверието на своята публика, губиш и парченце от самия себе си, все едно си ги предал.

Иначе " рекламата " е нещо напълно естествено, което следва от държанието ти в обществените мрежи. " От теб зависи дали ще бъде главен фокус и мотив да съществува профила ти в обществените мрежи или просто ще е естествено допълнение към теб самия. " Всеки може да е инфлуенсър, твърди тя, стига да обича да споделя малко повече за всичко това, което всекидневно го заобикаля, въодушевява и забавлява в някоя от по този начин или другояче всекидневно завладяващите ни обществени мрежи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР