11 септември 2001 г. трябваше да бъде един обикновен ден

...
11 септември 2001 г. трябваше да бъде един обикновен ден
Коментари Харесай

9/11: Лейтенант Пени в мисия „Камикадзе“, как оцеля

11 септември 2001 година трябваше да бъде един елементарен ден за лейтенант Хедър Пени от въздушната национална армия на окръг Колумбия. Пред History тя споделя, че сутринта е била на брифинг във военновъздушната база Andrews, когато сътрудник влезнал в стаята и споделил: „ Хей, някой преди малко влетя в Световния търговски център. “ Първоначално помислили, че това е дребен аероплан, който е направил ужасна неточност. Но когато оповестяват, че и втори аероплан се е врязал в кулите, проумели – Америка е атакувана.

Тогава нейният командващ офицер - полковник Марк Сасивил, й споделя: „ Идваш с мен. “.

Но каква е задачата? Нямало ясни заповеди какво да се прави. Вече е било ясно, че Пентагонът е ударен, знаело се и за четвърти аероплан – Полет 93, за който се считало, че е ориентиран за удар към Белия дом.

Обикновено предварителната подготовка за повдигането на F-16 лишава половин час. Но в този момент няма време. Сасивил и Пени съумели единствено да облекат авиационните си костюми, само че без да въоръжат своите F-16, тъй че щели да извършват задачата невъоръжени.

Получавайки зелена светлина от контролната кула, два изтребителя се насочват на северозапад, където е последното известно местонахождение на четвъртия аероплан. Имат заповеди за пукотевица. Но знаейки, че са изхвърчали невъоръжени, това може да значи единствено едно - задача „ Камикадзе “. Трябва да се забият в Boeing 757, изпълняващ полет 93, като самолетът е съвсем 7 пъти по-тежък от F-16. Планът за нахлуване е контрактуван - Сасивил ще се насочи към пилотската кабина на 757, а Пени ще се прицели в опашката на самолета.

Лейтенантът, която знае, че отива на гибел, не мисли за друго, с изключение на за задачата. Хедър е приключила литература и желала да стане учителка. Но когато Конгресът разрешил дами да вземат участие в бойната авиация, тя незабавно се записала, с цел да извърши фантазията си и да бъде водач на изтребител като татко си Джон Пени, пенсиониран полковник от Военновъздушни сили, изпълнявал бойни задачи във Виетнам. Сега тя мисли за пасажерите от полет 93 и знае, че те ще умрат. Дали тя да се избави като се катапултира тъкмо преди удара? Бързо отхвърля тази мисъл знаейки, че има единствено една опция и не трябва да я пропусне.

През идващите 90 минути Пени и Сасивил търсят четвъртия аероплан, до момента в който научават, че той се е разрушил на поле в Пенсилвания. Съобщават им, че задачата се трансформира. Сега те би трябвало да отклоняват всеки преминаващ аероплан от региона и да му подреждат да кацне допустимо най-бързо.

След това Пени и други водачи са инструктирани да пазят президента на Съединени американски щати, до момента в който той лети към дома. По време на офанзивите Джордж Буш е на събитие в начално учебно заведение в Сарасота, Флорида. Когато му оповестяват, че страната е била атакувана, той е съпроводен назад до Air Force One и е отведен на най-безопасното място в този миг - в откритото небе.

Вечерта, когато идва време да се прибира, самолетът на Penney и останалите, които патрулират в небето към Вашингтон, са снабдени с „ живи “ муниции. Те са получили пълномощия за „ свободен огън “, което значи, че водачите могат да вземат решение да стрелят по всеки граждански аероплан, считан за опасност, без да чакат позволение.

По-късно Хедър Пени е нараснала в майор, пенсионирана и понастоящем работи за Lockheed Martin Aeronautics Company. Тя е имала време да разсъждава върху опита си на 11 септември 2001 година и храбростта на пасажерите в Полет 93.

„ Взех решение с живота си и поставих клетва да пазя страната, само че това бяха просто елементарни хора, майки, татковци, учители, предприемачи. Те са същински герои ", споделя Пени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР