11 млади певци, участници в майсторските класове на Райна Кабаиванска

...
11 млади певци, участници в майсторските класове на Райна Кабаиванска
Коментари Харесай

Школата Кабаиванска отново на голямата оперна сцена с Бохеми в София

11 млади артисти, участници в майсторските класове на Райна Кабаиванска в Нов български университет и стипендианти на нейния благотворителен фонд в Нов български университет, излизат за четири спектакъла на операта „ Бохеми “ на сцената на Софийската опера и балет на 15,16,17 и 18 декември. Класическата режисура на Бойко Богданов е с възстановка от Вера Петрова и костюми на Петя Стойкова. Диригент е Паоло Андреоли.

Представленията са част от плана под егидата на Нов български университет „ Школата Кабаиванска на огромната оперна сцена “ и са взаимна самодейност на Fondazione di Modena, Софийската опера и балет, Нов български университет и Музикален институт „ Веки-Тонели “ в Модена, осъществена благодарение на, Фантастико, А1 и КФМ.

Александрина Михайлова и Божидар Божкилов са българските имена в забележителния интернационален състав. След 5 години образование с Райна Кабаиванска в майсторските класове в Нов български университет и Музикален институт „ Веки-Тонели “ в Модена, в този момент Александрина е в Академията за млади артисти на Ла Скала. На сцената на първия италиански оперен спектакъл тя дебютира тази есен в основната роля в операта „ Малкият принц “ от Пиеранджело Валтинони. В Софийската опера и балет българската аудитория приветства дебюта й като Лиу от „ Турандот “ през предишния музикален сезон. Своенравната Мюзета ще бъде нейното преобразяване в „ Бохеми “. Божидар Божкилов минава двегодишно образование в Академията за млади артисти на Ла Скала и по-късно, през 2022 година, печели място в майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет и стипендия. В идните спектакли ще се показа като Колин.

Италия е показана от изгряващият италиански тенор Джузепе Инфантино и сопраните Ариана Чимолин и Йоланда Масимо. Джузепе е прочут на софийската аудитория от Галаконцертите на майсторските класове в Нов български университет през 2019 г.  и 2020 година Стипендиант е на фонд „ Райна Кабаиванска “ в Нов български университет. Дебютирал е в оперните театри в Лука, Модена, Бари, Катания, Триест и доста други. Ролята на Родолфо в „ Бохеми “ е неговият театрален дебют в България. За Ариана Чимолин Мими също ще е първа роля пред българска аудитория. Тя учи с Райна Кабаиванска от 2019 година В Италия Йоланда Масимо е дебютирала в оперните театри в Салерно, Модена, Генуа и доста други. В София Мюзета ще бъде нейната дебютна изява. Баритонът от Милано Микеле Пати, до момента не е учил с Маестра Кабаиванска, само че получи похвали от нея за интерпретацията си на Марчело и бе благополучен да се допре до великата дива.

Балканско наличие от румънското сопрано Аида Паску, сръбският бас Страхиня Джокич и молдовското сопрано Виринея Пърнау. Аида се явява за първи път пред Райна Кабаиванска на прослушването за майсторския клас в Нов български университет през 2021 година Печели място в класа, а също и огромната стипендия за Музикален институт „ Веки-Тонели “ в Модена. За една година демонстрира незабравим прогрес и през 2022 година още веднъж печели стипендия от фонда в Нов български университет. За 22 годишната певица ролята на Мими е безспорен театрален дебют. Такъв ще направи и Виринея Пърнау като Мюзета. Молдовката е напълно ново попълнение в фамилията на майсторския клас. Страхиня Джокич е деец измежду сред възпитаниците на Маестра Кабаиванска. Започва образованието си с нея през 2016 година Обичан от публиката в София е от участията си в  „ Норма “ и „ Турандот “ на сцената на Софийската опера и балет. В „ Бохеми “ Страхиня ще бъде Колин.

Трима южнокорейски артисти прибавят екзотична нотка в певческите сформира. Баритонът Хе Канг, изобретение на майсторския клас в Нов български университет от 2021 година и стипендиант на фонда, ще се превъплъти в ролята на художника Марчело. Тенорът Дьонгхюн Ким ще бъде поетът Родолфо, а Уонджун Джо – музикантът Шонар.

Проектът под егидата на Нов български университет „ Школата Кабаиванска на огромната оперна сцена “ започва през 2010 година по покана на шефа на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов към Райна Кабаиванска и доктор Георги Текев, изпълнителен шеф на Нов български университет точно с „ Бохеми “. Осем спектакъла бяха показани пред претъпкани зали. Големият триумф води постановката и в оперния спектакъл „ Лучано Павароти “ в Модена. В годините планът се развива с още заглавия – „ Вертер “ (2012), „ Турандот “ (2016), „ Норма “ (2017), „ Трубадур “ и „ Дон Паскуале “ (2019), „ Мадам Бътерфлай “ (2020) в Античния спектакъл в Пловдив.

На премиерата на 15-ти декември Райна Кабаиванска посреща и своя 88-ми рожден ден.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР