11 месеца след смъртта на световноизвестния оперен певец Камен Чанев

...
11 месеца след смъртта на световноизвестния оперен певец Камен Чанев
Коментари Харесай

И братът на оперната звезда Камен Чанев умря от Ковид-19

11 месеца след гибелта на световноизвестния оперен артист Камен Чанев от жестокия ковид, неговата орис сполетя и брат му – предприемача Росен Чанев. В края на октомври 2021 година търговецът на скраб и цветни метали е умрял след нечовечен конфликт с Ковид-19, писа  „ Уикенд ”.

Росен бил имунизиран и спазвал всички ограничения за сигурност и обществена отдалеченост. Сам се чудел къде е пипнал болестта, само че по този начин и не могъл да си даде отговор, тъй като болестта дебнела от всякъде. И въпреки че били взети медицински ограничения, сърцето и дробовете му не издържали. Смъртта му покруси приятелите и роднините на известната фамилия.

Запознати с битието на сливенския жанр Чаневи напомнят, че приживе братята не поддържали доста положителни връзки. Между тях имало финансови търкания, подбудени от обстоятелството, че Камен неведнъж давал назаем пари на родственика си, който по-късно протакал връщането им или изобщо забравял за дълга си. На опелото на Камен Калев, Росен вместо да утеши вдовицата му – оперното сопрано Таня Иванова, настоял тя незабавно да му даде ключовете от фамилния джип „ Тойота ”. Таня, която също като брачна половинка си се бори с вируса, тогава била под карантина. Успяла да измоли нарушаването й, с цел да се сбогува с мъжа си. И в действителност спазвала отдалеченост. Докато опечалените минавали около ковчега, изложен в Старозагорската опера, тя ридаела на студа пред постройката.

Росен Чанев употребявал момента, с цел да почне да обяснява всички неуредени фамилни проблеми. Понеже нямало по какъв начин да върне вкупом задълженията на Камен, братът заречен да му вземе джип, чиито вноски да изплаща. След трагичната му гибел обаче размислил и евентуално стигнал до извода, че щом брат му го няма, е безсмислено да заплаща за първокласна кола, която да кара снаха му. „ Росен дължеше на брат си към 100 000 евро – сума, с която не разполагаше. Камен му заплати задълженията, тъй като се беше захванал с неприятни хора и харчеше безразборни суми за хазартни игри. Печелеше пари, само че не задържаше. Ако не беше покрил задълженията му, не ми се мисли какво щеше да стане. Още не го бяха погребали, когато Росен реши да си прибира тойотата. Таня беше тотално унищожена и към момента не може да се съвземе от претърпяното - животът й се промени за дни! В такива моменти не е елементарно човек да се събере и да продължи напред. Стоеше в един ъгъл в двора на църквата „ Свети Димитър ” и непрестанно повтаряше: „ Как ще пребивавам?! Как ще пея отсега нататък?! ”

С Камен боледуваха едновременно. За страдание, той не устоя. Тя остана сама без поддръжката му. 16 години живяха дружно и се обичаха безпределно. Бяха си купили къща във Виена – Камен беше солист във Виенската щатсопера, мечтаха и имаха огромни проекти за живота. Но след гибелта на обичания й, на Таня се наложи да продаде къщата, тъй като няма по какъв начин сама да покрива ипотеката по нея... За похлупак заваляха претенциите на Росен, който едно време изкарваше повече пари от батко си и му правеше огромни дарове. Финансираше негови изяви в Европа и по света. Бяха задружни, по този начин бяха възпитани от родителите си – извънредно работливи хора.

После колелото се завъртя – Камен печелеше и помагаше на брат си, който не умееше да си прави сметката. Жалко, че в последните години не се разбираха и че Росен пожела да вземе всичко за себе си. Както се видя, човешкият живот е прекомерно къс и както голи идваме, по този начин и си отиваме – без да вземем нищо със себе си ”, споделя прочут на почерненото семейство. Близките на семейството са в потрес от случилото се. Те недоумяват по какъв начин по този начин двамата братя разделят една орис даже в последните дни от живота си.

Припомняме, че оперния артист Камен Чанев си отиде на 25 ноември 2020 година след едноседмична борба с Ковид-19 единствено на 56 години. Преди това той и жена му са признати в Старозагорската болница, където лекарите се борят за живота им. Приятелите на Камен даже провеждат акция за даряване на кръвна плазма за лекуването му.

Камен Чанев пипва болестта по време не подготовки в Старозагорската опера. Сред екипа от гардеробиери и гримьори има няколко души, които са с грипоподобни признаци, само че вървят на работа. Наредено им е персонално от шефа да не отсъстват, с цел да не паднат оповестените музикални събития. Така болестта се предава от човек на човек, а животът на работещите актьори и музиканти се трансформира в съветска
рулетка.

Камен Чанев бе измежду най-известните български оперни артисти. Роден е на 27 август 1964 година в Сливен. Той имаше сполучлива кариера и зад граница, бил е солист на Пражката опера, специализирал е в Римската академия за изкуство и просвета при Борис Христов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР