11 Май Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, базиран на

...
11 Май Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, базиран на
Коментари Харесай

Новият български суперкомпютър вече е сглобен с София Тех Парк

11 Май
Българският суперкомпютър, част от мрежата EuroHPC, основан на архитектурата BullSequana XH2000 на Atos, към този момент е доставен и съединен в София Тех Парк, оповестиха от компанията. Тя бе избранa да достави българския петаскейл суперкомпютър от Съвместното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (EuroHPC JU) и консорциума " Петаскейл Суперкомпютър - България " с водещ сътрудник София Тех Парк АД.

Инсталацията щe бъде най-производителната в Източна Европа, а упованията са нейнатамощност България да се нарежда като водач в региона на високите технологии в района. Екипът на Atos Чехия към този момент е почнал тестванията на конфигурацията и се чака суперкомпютърът да проработи през юли.

Целта му е да спомогне за възстановяване на европейските научни проучвания и да насърчи нововъведенията, като даде достъп до най-съвременната инфраструктура за високопроизводителни калкулации (HPC) на необятен кръг консуматори от научноизследователската общественост, индустрията и обществения бранш.

Суперкомпютърът ще служи още за развиването и на доста други области, като биоинформатика, фармация, молекулярна динамичност и механика, квантова химия и биохимия, изкуствен интелект, медицина, биоинженерство, метеорология и битка с изменението на климата.

Проектът е финансиран от бюджета на България и на EuroHPC JU, като общата инвестиция възлиза на 11,5 млн. евро.

Освен в България, суперкомпютър, основан на Atos BullSequana, е определен и за още четири местоположения със суперкомпютърни центрове, част от мрежата на EuroHPC: CINECA, Италия; IZUM, Словения; LuxProvide, Люксембург и Minho Advanced Computing Centre (MACC), Португалия. Това затвърждава лидерската позиция на Atos в производството на високопроизводителните машини в Европа.

В международната TOP500 ранглиста на суперкомпютрите 31 oт суперкомпютрите са дело на Atos, като общата им продуктивност е 251 петафлопа, което е нарастване от 79% спрямо данните от класацията през юни 2020.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР