11 кораба с каторжници основават Австралия, щели да умрат от

...
11 кораба с каторжници основават Австралия, щели да умрат от
Коментари Харесай

В страната на затворниците законът е над всичко

11 кораба с каторжници основават Австралия, щели да умрат от апетит, тъй като не можели да вършат нищо Днес гласуването е наложително, стопанската система е на 13-то място в света
 

За Австралия се приказва или като за екзотична дестинация, или като за страна, където пришълците изтласкват коренното население - туземците.В реалност това, което не се знае толкоз доста, е, че основаването на страната стартира с обстоятелството, че Британската империя я показва за своя наказателна колония. Иначе казано - за страна затвор, намираща се на прекомерно огромно разстояние, тъй че пандизчиите да не могат да се завърнат назад. Никой от тях не би могъл да завоюва пари в Австралия, с цел да си купи билет. Това става тъкмо когато Съединени американски щати афишират независимостта си, което значи, че Англия се разделя със своята предходна страна /или континент - Америка/ - затвор. Естествено, Короната незабавно стартира да търси друго решение къде да засели хората, които са престъпили закона. И го намира.

На 13 май 1787 година единадесет кораба със пандизчии напус-кат Портсмът, Англия, на път към Австралия, с цел да основат каторжническа колония. Първият транспортен съд с 1500 наказани идва на континента през 1788 година Оттогава стартира изтласкването на локалното население от плодородните земи към недружелюбните територии на страната.

Аборигените остават без своя територия, а свободните заселници и пандизчиите основават общо шест колонии. Това са Нов Южен Уелс, основан през 1786 година, Тасмания - през 1825 година, Западна Австралия - през 1829 година, Южна Австралия - през 1834 година, Виктория през 1851 година и Куинсланд през 1859 г.Когато първият транспортен съд дебаркира, първият губернатор Артър Филип забива английското знаме на австралийска земя и изяснява на стреснатите туземци, които надали са разбрали нещо, че тази територия към този момент е на Короната.Трагедията на първото заселване е, че каторжниците не умеят безусловно нищо - нито да си отгледат храна, нито да построят къща, нито да убият диво животно.

Повечето от тях имат най-вече присъди за дребни обири

и не са се занимавали с нещо друго в живота си. Новият губернатор обезверено моли Короната за заселването на Австралия най-малко да му подбере пандизчии, които имат нужните умения. Писмата му потъват в дебрите на бюрокрацията. Англия бърза да засели Австралия не за друго, а тъй като се опасява, че французите също имат сходни проекти.Всъщност първата безспорна експедиция на европейци до Австралия е на холандския навигатор Вилем Янсзон през 1606 година Експедициите на европейските откриватели следват от време на време и през 1770 година Джеймс Кук картографира източното крайбрежие за Англия. Освен това се завръща с описания и разкази, които карат англичаните да се замислят за бъдещата колонизация в Ботани Бей (сега в Сидни), Нови Южен Уелс. След това корабите с каторжници дебаркират там.През 1779 година сър Джоузеф Банкс, изтъкнатият академик, който е придружавал лейтенант Джеймс Кук в експедицията му от 1770 година, предлага залива като уместно място за сходна колония. Той приема предлагането за помощ от страна на американския последовател на Короната Джеймс Матра, който прави лист с огромен брой същински или измислени аргументи за основаването на колония, формирана от американски последователи на краля, китайци и островитяни от южните морета.Някои от изброените от Матра аргументи са свързани с това, че страната е подобаваща за насаждения със захар, памук и тютюн;

новозеландският дървен материал и коноп или лен могат да бъдат скъпи артикули

за бъдещите колонисти, островът може да е база за търгуване в Тихия океан и заселването тук да бъде подобаваща компансация за изгонените от Съединени американски щати американски последователи на английската корона. По-късно обаче, след всички благовидни оферти, Матра внася ремонти в предлагането си - за включване на пандизчии като преселници.Планът на Матра обезпечава първичния вид за основаване на колония. Той е изключително своевременен, тъй като в този миг хуманисти и реформатори във Англия организират акция против ужасяващите условия в английските затвори и затворнически кораби. Да изпратиш пандизчии на място, където не може да се ревизира какви са изискванията, е прелестна концепция.

Със същия триумф можеш да ги изпратиш и на Луната

Да не приказваме, че от Австралия въпреки всичко може да се подсигуряват доставките на лен и дървен материал, които към този момент са изгубени от страна на Съединени американски щати. Проблемът е, че новосъздадената колония разчита напълно на храната, донесена с корабите - осолено месо с изминал преди години период и вкиснато царевично брашно, цялостно с червеи. Тук няма обилие на животни за ловуване, кенгурото е прекомерно бързо, с цел да го догониш или улучиш. Никой няма визия от отглеждане на животни или земеделие, тъй че от семената, донесени за разсад, в последна сметка не пониква нищо. В сухата червеникава почва не вирее нищо, с изключение на трева. Колонизаторите се усещат обречени на гладна гибел, когато губернаторът ги изпраща на експедиция в залива на Сидни. Тридесетина километра на запад експедицията открива място, където реката е натрупала плодородни почви и което е добре познато на туземците. Именно

с помощта на " игрите на глада " локалните се оказват оттласнати

от него.Малко по-късно в Австралия биват открити златни находища и се развихря " златна тресчица ". Короната се убеждава, че не е заложила на сакат кон. Именно златото, както и бурното развиване на селското стопанство, оказват помощ за установяването в средата на 19 век на самостоятелна парламентарна народна власт в шестте английски колонии.През 1901 година колониите гласоподават с референдум за обединяване във федерация, което поставя началото на актуалната страна Австралия. Федерацията води война на страната на Англия по време на двете международни войни и е дълготраен съдружник на Съединени американски щати, когато е застрашена от Япония по време на Втората международна война.Днес Австралия е тринадесетата по величина стопанска система в света, посредством най-много на добивната си индустрия. Страната е дълготраен хазаин на един от най-престижните шампионати по тенис и на Формула 1, както и на голям брой музикални събития. Почти 90 на 100 от популацията е с европейски генезис, като най-вече са англичани и ирландци. Австралия се оправи най-бързо и с локдауна около ковид, като една от аргументите е слабата заселеност на територията. Интересна детайлност за организацията на страната, основана от пандизчии, е това, че през днешния ден гласуването там е наложително. През последните 50 години изборната интензивност не е падала под 94 на 100.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР