11-годишното дете, което беше транспортирано тази сутрин с военния самолет

...
11-годишното дете, което беше транспортирано тази сутрин с военния самолет
Коментари Харесай

Детето, транспортирано спешно с военния Спартан, вече е в Любляна

11-годишното дете, което беше превозено тази заран с военния аероплан " Спартан " за незабавна трансплантация, е кацнало сполучливо в Любляна, заяви на брифинг проф. Добрин Константинов от детската клиника по онкохематология в УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ. 

 Вдигнаха военния Виж още

Детето към този момент е настанено в болница в словенската столица. То се лекува от две години от лимфобластна левкемия. Лечението на детето в Словения се чака да продължи месец, а изходът от процедурата е с висок % на сгода, добави проф. Константинов. Той обаче отбелязва, че в здравната процедура постоянно има риск и няма 100-процентова гаранция. 

" Наложи се по неотложност и по безспорни медицински индикации да търсим подпомагане, тъй като процедурата, която следва на 11-годишното дете, ние не можем да я създадем. Процедурата е планувана и периодите са доста строги. Състоянието му заради болестта сътвори сериозни стойности на неговите кръвни индикатори. Това увеличи риска и се наложи превозване. Затова и се обърнахме към всички инстанции. Всички реагираха извънредно бързо, преди всичко министърът на опазването на здравето стремително задвижи нещата, след това и Министерството на защитата ", изясни проф. Константинов.

Това е единственият случай у нас, при който сме съумели да стигнем до този стадий на лекуване, уточни още професорът. По думите му няма проблем с липса на експерти за процедурата, която ще бъде осъществена в Любляна, само че условията са прекомерно високи и малко центрове в Европа я вършат. Финансирането на лекуването идва по линия на НЗОК. Първоначално този способ е коствал над 1 млн. евро, до момента в който в този момент е много по-ниска и налична цената. Отново обаче изисква висока специализация и средства.

Военният Спартан излетя тази заран, като детето е придружавано от реанимационен екип на Специализираната болница за интензивно лекуване на детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев ", детски онкохематолог от ИСУЛ, здравна сестра - бордна от екипа по авиомедицинска евакуация на Военномедицинска академия и родител.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР