Основната управляваща партия в Словакия печели регионалните избори, но подкрепата

...
Основната управляваща партия в Словакия печели регионалните избори, но подкрепата
Коментари Харесай

Основната управляваща партия в Словакия печели регионалните избори

Основната управляваща партия в Словакия печели регионалните избори, но подкрепата за нея намалява. Независими кандидати спечелиха най-голям брой мандати в местните избори вчера в Словакия, а най-голямата партия в управляващата коалиция - лявата партия " Смер - социална демокрация " (СМЕР-СД) на бившия премиер Роберт Фицо, понесе загуби, предаде Асошиейтед прес.
Независими кандидати спечелиха над 42 на сто от кметските места. Лявата партия СМЕР не печели нито един областен град, но остава партията с най-много места - 20 процента, в сравнение с 30 процента на изборите през 2014 г. Тя печели изборите за кмет в 592 от общо 2919 градове и населени места, но губи 255 в сравнение с изборите през 2014 г.
Според неотдавнашна социологическа анкета СМЕР ще спечели парламентарните избори през 2020 г., но няма да събере парламентарно мнозинство със сегашните си коалиционни партньори. " СМЕР остава най-силната партия, но подкрепата за нея намалява и не чуваме критични гласове вътре в партията, които да променят тази тенденция ", заяви пред Ройтерс политически анализатор от седмичника " Тренд ".
Вчерашните избори бяха първите след големите антиправителствени протести, предизвикани от убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му, заради които падна правителството на Фицо. Следователите свързват убийството на Куциак с разследванията му на корупцията във властта.
Публикуваните днес резултати от изборите показват, че хората искат промяна, заяви президентът Андрей Киска, цитиран от АП и Ройтерс. " Желанието за промяна в стила на политиката е обещание за предстоящите президентски, европейски и парламентарни избори ", каза Киска, който не е партийно обвързан и подкрепи протестите срещу правителството на Фицо, отбелязва Ройтерс.
Киска, уважаван и популярен политик, заяви, че няма да се кандидатира на изборите през 2019 г., но ще остане активен в политиката. Той не изключи възможността да създаде нова политическа партия и да се яви на парламентарните избори през 2020 г., добавя Ройтерс.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР