Във ВМА има 28 тежки случаи на коронавируса, като двмаа

...
Във ВМА има 28 тежки случаи на коронавируса, като двмаа
Коментари Харесай

Лекар от ВМА: COVID-19 причинява и отлепване на ретината на очите и увреждане на бъбречната тъкан

Във ВМА има 28 тежки случаи на коронавируса, като двмаа са критични. Около 8 човека са напълно излекувани, но не искат да напуснат болницата. Те искат да стоят до пълното си възстановяване. Чувстват се добре под лекарска грижа. Това заяви началникът на Катедра,,Инфекциозни болести” във ВМА полк. доц. д-р Георги Попов в предаването „ Офанзива “ по Канал 3.
Всичко по темата:Епидемията коронавирус (COVID-19) 6286
„ Тези двама пациенти са със сърдечно-съдови заболявания, хипертония и диабет. Те са съпрузи “, уточни той.

„ Не разполагаме с безкраен кадрови потенциал “, предупреди лекарят.

В " Пирогов " екстубираха мъж с COVID-19 след 38 дни на апаратна вентилация

„ Клиниката ни е разположена на три етажа. Имаме трима лекари, три,медицински сестри и трима санитари. Имаме реаниматори. Те се въртят на 12 часа в зоната. Нямаме заразени от персонала и с това се гордеем “, призна д-р Попов.

По думите му вече се променя картината на заболелите от пациенти с добър обществен статус, те вече били от по-бедните слоеве. Освен това болните не са изключително с общ семеен статус.

„ Сухите тренировки много ни помогнаха. В никакъв случай мерките не бива да се разхлабват. Заразата е с едни определени граници, благодарение на усилията на щаба и правителството. Не бива да се допусне компрометиране на карантината. От друга страна чистият въздух в планината и слънцето ще помогнат на хората да се ободрят и да преживеят по-леко изолацията. Това трябва да става по определен ред и при осигурени подходящи условия “, каза началникът на Катедра,,Инфекциозни болести” във ВМА.

Той призова предстоящите абитуриентски балове да не се празнуват с пищни тържества. „ Моделът със стадният имунитет се провали. Той би бил сполучлив, ако заболяването протича бързо и тежко при много хора, които да изградят бързо имунитет. Не мисля, че е най-подходящ сега “, смята лекарят.

Доц. д-р Ангел Кунчев: Вирусът вече е навсякъде

„ Мислили сме в посока, дали ние българите не сме генетично предпазени. При всички случаи българският народ е предпазен от пандемични вирусни заболявания. Разсъждавали сме дали БЦЖ ваксината няма принос за това. Да има и генетична преекспозиция. Предстоят още проучвания в тази посока. По-строгата изолация и дисциплина също ни помогнаха. COVID-19 е толкова агресивен, че няма народ, който да е напълно защитен “, подчерта полк. доц. д-р Георги Попов.

Във връзка с твърденията, че никотинът помагал на пушачите срещу коронавирусът, лекарят заяви: „ Никотинът не помага за предпазване от заболяването. Пушачите са със засегната повърхностната тъкан на белите дробове и при тях последствията са по-тежки. Заболяването е много агресивно и не се влияе от лечение. Пораженията на белите дробове при преболедувалите също са тежки. Уврежданията са такива, че може да се отрази до живот на пациентите “, разкри лекарят.

Той каза още, че затрудненото дишане може да доведе и до поражения за мозъка, именно по тези причини на тежките случаи се дават и препарати предотвратяващи инсулти.

„ Сред другите последствия за организма са отлепване на ретината на очите, както и увреждане на бъбречната тъкан “, каза още д-р Попов.


Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 6286  1247 са доказаните случаи на COVID-19 у нас, има умрял 1247 са доказаните случаи на COVID-19 у нас, има умрял  218 нови случая на ковид са открити в Румъния през последното денонощие 218 нови случая на ковид са открити в Румъния през последното денонощие  Турция е прибрала над 40 000 свои жители от 75 страни от началото на пандемията Турция е прибрала над 40 000 свои жители от 75 страни от началото на пандемията
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: Вижте последните вести лесни стъпки: Как да се предпазим? просто управление: Какви са признаците? eпидемия: Коронавирус в България
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР