Вече тежко засегната от коронавируса, Бразилия, втората страна в света

...
Вече тежко засегната от коронавируса, Бразилия, втората страна в света
Коментари Харесай

Бразилия заплашена от втора вълна на коронавирус

Вече тежко засегната от коронавируса, Бразилия, втората страна в света с най-много жертви на COVID-19, регистрира увеличение на хоспитализациите, което породи страхове, че ще има втора вълна, подобна на тази, която залива сега Европа и САЩ, пише Франс прес, цитирана от БТА.

В страната с население от 212 милиона души, в която над 160 000 души починаха от COVID-19, средно ежедневните смъртни случаи, превишили 1000 по време на безкрайното плато от юни до август, спадна под 350 в началото на миналата седмица. От събота обаче броят им отново превиши 400 души.

Правителството на щата Сао Пауло, най-населения и първо огнище на зараза в страната, съобщи за 18-процентно увеличение на хоспитализациите на пациенти с COVID-19 миналата седмица.

Тези тревожни данни принудиха властите на щата да прекратят плана за постепенно вдигане на рестрикциите, прилагани от юни.

Защото в Бразилия, осем месеца след идването на пандемията, много хора живеят сега почти нормално, като че ли вирусът е изчезнал. В най-големите градове магазини, училища, спортни зали и киносалони отвориха врати, а плажовете, баровете и ресторантите са претъпкани.

Неотдавнашното увеличаване на хоспитализациите се наблюдава предимно в частни клиники, като засяга най-младите и най-заможните хора.

" В началото на седмицата имахме 90 хоспитализирани пациенти с потвърдени или предполагаеми случаи на COVID-19, докато през трите последни месеца имахме средно около 50 - 55 ", казва Сидни Клайнер председател на асоциацията, която ръководи болницата " Алберт Айнщайн " в Сао Пауло, една от най-реномираните в страната.

" Повечето пациенти, които ние приемаме, са млади хора, които са взимали по-малко предпазни мерки ", допълва той.

Миналия уикенд на неразрешено парти дойдоха над 2000 души, от които повечето без маски, на плажа Ипанема в Рио де Жанейро. В града миналата седмица 95 процента от леглата в интензивни отделения на обществените болници, управлявани от кметството, бяха заети.

Въпреки увеличението на хоспитализациите в собствената му клиника, Клайнер смята, че е прекалено рано да се наблюдава тенденция за продължително увеличаване, което би могло да предизвести втората вълна.

Но Домингос Алвис, ръководител на Лабораторията за анализи и оценки на здравеопазването към университета на Сао Пауло, е по-притеснен и смята, че " вероятно вече сме във втората вълна ". Той е основно обезпокоен от наскорошното нарастване на процента на възпроизводство на вируса, тоест броя на заразените от един инфектиран човек. Показател от над 1 процент се смята за обезпокояващ.

" В началото на октомври този процент беше 0,97 със само четири щата от общо 27, в които беше над 1 процент. Но месец по-късно имаме 14 щата над 1 процент, а също и в среден национален план ", допълва Домингос Алвис. " Достигнахме едно обезпокояващо ниво, още повече че официалните цифри са до голяма степен подценени и броят на тестовете за диагностициране намаля ", добавя той.

За Жулио Крода, специалист по инфекциозни болести в Университета на Мато Гросо до Сул, втората вълна би трябвало да засегне различно различните райони на огромната страна, от които някои са по-богати и имат по-добри болнични структури. " В някои райони, в които вирусът циркулира по интензивен начин, втората вълна може да бъде не толкова голяма, като например в Манаус в северната част на страната ", допълва специалистът.

Крода обаче се опасява, че " дори и ако втората вълна не е толкова голяма по отношение на новите случаи на зараза, тя би могла да бъде по-трагична " по-специално заради демонтирането на полевите болници заради бюджетните ограничения. " Бразилия трябва да приложи програма за масово тестване за коронавируса, преди да бъде залята от втората вълна подобно на Европа ", казва Домингос Алвис, който критикува липсата на политическа воля.

В петък президентът Жаир Болсонаро, който винаги е омаловажавал мащаба на пандемията, нарече идеята за втора вълна " дрънканици ". " А и ако тя дойде, трябва да я посрещнем, защото в противен случай нашата икономика ще рухне наистина и ще станем една страна на мизерници ", заяви той няколко дни, след като каза, че Бразилия трябва да " престане да бъде една страна на педерасти " в борбата срещу пандемията ".

Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 15242  Първите ваксини против COVID-19 присигат в Сърбия още преди Нова година? Първите ваксини против COVID-19 присигат в Сърбия още преди Нова година?  Правителството отпуска над 20 млн. лева за ваксини против COVID-19 и ремдесивир

Правителството отпуска над 20 млн. лева за ваксини против COVID-19 и ремдесивир  Правителството отпуска над 20 млн. лева за ваксини против COVID-19 и ремдесивир Правителството отпуска над 20 млн. лева за ваксини против COVID-19 и ремдесивир
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР