В Иран от днес магазините ще започнат да работят с

...
В Иран от днес магазините ще започнат да работят с
Коментари Харесай

Иран затяга противоепидемичните мерки преди празника Ялда

В Иран от днес магазините ще започнат да работят с още по-намалено работно време. От по-рано ще влизат в сила ограниченията за придвижване с автомобил. Целта на властите да бъде избегнато ново рязко увеличаване на случаите на заразени и починали от коронавируса в навечерието на зимния празник Нощта на Ялда, предаде Ройтерс.

" Нека да не се събираме, за да не намалеем ", заяви в телевизионно обръщение към сънародниците си иранският президент Хасан Рохани. Той призова иранците да не си правят големи семейни събирания в Нощта на Ялда (Шаб-е Ялда).

Тази година древният празник на зимното слънцестоене се пада утре вечер. Семействата обикновено празнуват до ранните сутрешни часове, като рецитират поеми, пеят и ядат лешници, сушени плодове, диня, нар и райска ябълка.

На магазините е наредено днес и утре да затварят два часа по-рано - в 18 ч., обяви по националната телевизия заместник-министърът на здравеопазването Али Раиси. Вечерният час за придвижване с авомобил се изтегля един час напред в 20 ч. и ще продължава до 4 ч. на следващата сутрин.

Иранското министерството на здравеопазването съобщи днес, че през последното денонощие са починали 175 души с КОВИД-19 - най-малкият брой от 19 септември. Общият брой на смъртните случаи в Иран - най-тежко засегнатата от коронавируса страна в Близкия изток, е достигнал 53 448.

За изминалите 24 часа в страната са регистрирани 6421 нови заразени. Общият брой на случаите на коронавирус в Иран вече е 1 152 072.

Раиси заяви, че откакто на 21 ноември са били въведени по-строги противоепидемични мерки, смъртните случаи от коронавируса на денонощие са намалели с 50 процента.

По думите му разпространението на заразата се забавя в 30 от общо 31 ирански провинции. Ако по време на Ялда има събирания, тази тенденция обаче може да се обърне, предупреди той.

Когато празникът приключи, в " оранжевите " градове, тоест по-малко рисковите, в това число и в столицата Техеран, ограниченията за придвижване с автомобил отново ще се върнат в предишния интервал от 21 ч. до 4 ч. на следващата сутрин, заяви Райси.

Нощта на Ялда се празнува също в Афганистан, Узбекистан, Таджикистан, Туркменистан, Азербайджан и Армения.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 17020  Меркел прикани германците да се поздравяват за Коледа онлайн Меркел прикани германците да се поздравяват за Коледа онлайн  Словакия затвори учебните заведения и магазините, само че оставя ски лифтовете да работят Словакия затвори учебните заведения и магазините, само че оставя ски лифтовете да работят  Новият вариант на ковид се популяризира по-бързо Новият вариант на ковид се популяризира по-бързо
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР