100% ръст на пристигащите на ГКПП-Дуранкулак украински граждани е отбелязан

...
100% ръст на пристигащите на ГКПП-Дуранкулак украински граждани е отбелязан
Коментари Харесай

Гърми скандал! Украински туроператори подлъгват бежанците, че у нас ги чакат в хотели

100% растеж на идващите на ГКПП-Дуранкулак украински жители е маркиран в последните дни. Ситуацията фрапантно се е трансформирала поради повишения поток хора, които след удара против жп гарата в Крематорск избират да напущат Украйна с рейсове, а не с влакове, оповестява БЛИЦ.

На ГКПП-Дуранкулак към този момент е разпределен спомагателен личен състав и от БЧК, и от Министерство на вътрешните работи, както и доброволци, които вършат всичко допустимо да записват идващите хора. На Дуранкулак към този момент действат 11 пункта за издаване на краткотрайна протекция.

Струпването на хора се случва основно поради активизирането на туроператорски компании, настоящи на територията на Украйна. Срещу комисионна те подлъгват хората там и им дават обещание, че ще бъдат настанени в български хотели. В множеството случаи хотелите не са осведомени и действително нямат повече свободни места да одобряват украински жители. 80% от рейсовете на границата се оказват в това състояние и действително това е повода за опашките там.

“Тези рейсове заобикалят преднамерено българската организация за настаняване и когато дойдат тук, ние незабавно се постанова занапред да им търсим заслон. За да ги настаним гратис по програмата обаче те би трябвало да има краткотрайна протекция ”, изясни Валери Рачев, началник на оперативната координационна група, основана към Министерски съвет.

Властите насочат и молба всеки, който има информация за нередности във връзка с превозването и настаняването на украински жители, да насочва сигнал към Кризисния щаб в Министерския съвет или на националната денонощна телефонна линия 02 9055555.

България е на второ място в Европа по % регистрирани за краткотрайна протекция хора, бягащи от войната в Украйна, на база сбор престояващи в страната. В последните дни има значително нарастване в броя на хората, решаващи да останат в България.

15 април пък е крайният период, в който програмата за настаняване в хотелите ще им заплаща без значение от това дали настанените там хора са регистрирани или не са. След този период в хотелите няма да има по какъв начин да бъдат настанени хора, които не са потърсили регистрация за краткотрайна протекция или не са към този момент регистрирани за такава
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР