100% компенсация на небитовите крайни клиенти на енергийния пазар –

...
100% компенсация на небитовите крайни клиенти на енергийния пазар –
Коментари Харесай

Депутатите отрязаха идеята на ГЕРБ за безплатен ток на храмове, училища и забавачки

100% отплата на небитовите крайни клиенти на енергийния пазар – молитвени храмове, лечебни заведения, учебни заведения и детски градини, обществени структури, общини и други Това гласеше предлагането на ГЕРБ, което беше прегледано в отрасловата комисия. Депутатите обаче го отхвърлиха с 12 „въздържали се“ и 7 „за“.

На съвещанието участваха представители на общините, на националната мрежа за децата, както и омбудсманът Диана Ковачева.

Доставчиците на обществени услуги да не заплащат индустриален ток, тъй като те не генерират облаги, уточни Ковачева по време на разискването на предлагането за обезщетенията. Според нея са нужни законови промени в тази посока.

Според Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия пари за общините са планувани в държавния бюджет, още повече че детските градини и яслите е планувано да бъдат безвъзмездни. Според Стойнев точните планове са във финансовия министър, по тази причина и той е изпратил писмо до общините, с които споделя, че ще чуе настояванията им. Той дефинира мярката като добра, само че не е за вниманието на Народното събрание, по тази причина и Българска социалистическа партия гласоподава въздържал се.

Лозан Панов уточни, че са имали среща с финансовия министър Асен Василев, само че тя била по отношение на държавния бюджет, а тематиката, обвързвана с цените на електричеството е останала за следващо уточняване, което към момента не се е случило.

В залата се развихри спор дали има планове за по този начин препоръчаната мярка, а опозицията пък упрекна ръководещите, че няма представители на изпълнителната власт.

Според ГЕРБ препоръчаната отплата ще коства на страната под 200 млн. лева, само че финансови планове нямало, тъй като не е законопроект, а план на решение. Самото предложение било ориентирано към финансовия и енергийния министър.

По създание планът за решение предвиждаше компенсацията да стартира със задна дата – от 1 януари и да бъде със период от 6 месеца. Според ГЕРБ методът е същият като този на обезщетенията за ЕРП-тата, които получили 410 млн. лева обезщетения единствено за 2021 година

Според Делян Добрев, който е един от вносителите, в случай че всички препоръчани от ГЕРБ небитови крайни консуматори се компенсират, сумата ще е по-малка, в сравнение с тази, която се харчи от страната за отплата на ЕРП-тата. „Не сме срещу да се дава на ЕРП-тата, само че желаеме по същия метод да се оказва помощ и на общините“, уточни още той.

от Лупа
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР