10 процента спад на загиналите през 2018 г., но България

...
10 процента спад на загиналите през 2018 г., но България
Коментари Харесай

Страх от бонус-малус намали безумието на пътя

10 % спад на починалите през 2018 година, само че България остава на първите места по жертви в Европейски Съюз


 0203_1_277561 Броят на злополуките и на починалите по пътищата у нас понижава през 2018 година, само че най-драстично това става през последните 4 месеца, сочат данните на „ Пътна полиция ”. Наред с други справедливи аргументи като по-малко количество на преваляванията или по-засилени акции на КАТ за пътен надзор, налице е и психически фактор – боязън у водачите, в това число и от новата система бонус-малус, научи „ Труд ”.

610 са убитите при произшествия към 1 януари 2019 година, което е със 72 жертви по-малко от 2017 година, приключила с 682-ма починали. Намалението е с над 10%, само че окончателните данни ще станат известни след 31 януари. За страдание, с към 86 убити на 1 млн. души, България ще остане измежду първите по жертви страни от Европейски Съюз, най-вероятно единствено след Румъния.
 Шофьорка на лека кола блъсна при изпреварване рейс на автомагистрала „ Тракия ” на 13 април м.г. Загинаха 6 души и 17 бяха ранени. Снимка: Цветан Томчев Шофьорка на лека кола блъсна при изпреварване рейс на автомагистрала „ Тракия ” на 13 април м.г. Загинаха 6 души и 17 бяха ранени. Снимка: Цветан Томчев
Миналата година беше белязана от две тежки автобусни произшествия. Шестима души починаха, а 17 бяха ранени на 13 април на автомагистрала „ Тракия ”. В началото на декември м.г. прокуратурата внесе обвинителен акт против 29-годишната шофьорка Цвета Таскова, която при изпреварване с лека кола блъснала предната гума на рейса, който се обърна настрана от автомагистралата. При втората злополука на 25 август край Своге починаха 20 души, когато рейс след конфликт на завой се обърна в 30-метрова бездна край пътя.

Според специалисти необятното медийно отразяване на тежката злополука край Своге става един от значимите психически фактори за понижаване на жертвите в идващите месеци. От 1 януари до 31 август 2018 година статистиката сочи, че убитите са единствено с 23-ма души по-малко по отношение на същия интервал на 2017 година, до момента в който броят на тежките произшествия и на ранени е почти идентичен. Към 31 декември 2018 година разликата при починалите е със 72-ма души по-малко, при ранените понижението е с 236 души, а при тежките конфликти с 214.

Само седмица преди злополуката в Своге, на 17 август банкрутира кипърското сдружение „ Олимпик ”, което засегна 275 хиляди застраховани, множеството от които водачи с „ Гражданска отговорност ”. Тези хора освен трябваше да заплащат повторно, а с смут научиха и че цената на полицата е друга – в случай че за една остаряла кола междинен клас през 2017 са дали към 160-170 лева, новата им лавица струваше от 280 лева нагоре. Като похлупак през октомври и ноември Комисията за финансов контрол разгласи плана си бонус-малус. Обсъжданията дефинитивно провокираха стрес у всеки, който може да си показа, че ще би трябвало да заплаща до 400% повече.

Половин век обратно


Подобен брой жертви – в средата на 60-те години


 0203_2_277562 Броят на починалите през 2018 година е съотносим към този в средата на 60-те години на предишния век (виж таблицата). КАТ води статистиката от 1951 година, когато у нас има под 1 милион транспортни средства и водачи с книжки. През 60-те години броят на колите и водачите надвишава 1,5 млн. и след 1968 година убитите надминават 1000 души. Такива стойности остават чак до 2006 година Има единствено 2 изключения – през 1974 година при международната петролна рецесия и през 1997 година, когато у нас е провокирана банкова рецесия.

Най-много са починалите през 1990 година – 1567 души, а минимум в двете следващи години 2012 и 2013 година – по 601 жертви.

Комисар Росен Рапчев, началник на „ Пътна полиция ”, пред „ Труд ”:


Стремим се, в случай че има неточности, да ги изправим


Цветан Гемишев

 03_10 – Комисар Рапчев, каква е повода през 2018 година починалите при произшествия да намалеят с 10 %?
– Причините за понижението са няколко, като на по-предните места, съгласно мен, са законодателните промени от последните 2 години, засилената контролна активност, въвеждането на нови механически средства и автоматизирането на процеса по издаване и връчване на електронни фишове. Например – през предходната година имаме 76 000 електронни фиша, връчени на притежателите от наши чиновници на пътя, които са създали инспекция в таблета и са пуснали наказателното разпореждане на принтер в патрулния автомобил.

– През есента „ Пътна полиция ” стартира по нов метод да разгласява ежедневната статистика за броя на потърпевшите в уеб страницата на Министерство на вътрешните работи. Смятате ли, че тя към този момент е вярна?
– Говорим за оперативни данни, които се получават до 24,00 ч на съответната дата и ние ги публикуваме на другия ден сутринта. Тази информация и преди не е била неверна, само че след смяната към този момент я демонстрираме по-детайлно, в случай че в границите на 30 дни бъде прибавен умрял човек. При регистрирането на пътния случай той е бил ранен и с заплаха за живота, положението му се следи и ние към този момент означаваме на коя дата е била злополуката с него и на територията на коя област. Но това не са дефинитивни данни и в случай че са се получили неточности, стремежът ни постоянно е бил да ги откриваме и поправяме.

– Сверявате ли вашите данни за потърпевши при произшествия с тези на здравното министерство?
– Получават се разминавания, само че те не са резултат от неточности нито на полицията, нито на здравните заведения. Да речем, че имаме лидер, взел участие в случай, който завява пред нашите чиновници, че се усеща добре и те не означават, че е потърпевш. След няколко часа обаче му прилошава, той отива на обзор при доктор, назначава му се лекуване. Подобно нещо може да се получи и с пациент, който не е удовлетворен, напуща една болница и постъпва в друга, или подобен, който е бил настанен в даден град, само че взема решение да се реалокира в общинската болница, където живее и така нататък

– Смятате ли, че водачите се уплашиха от плана на системата бонус-малус, при който застраховките скачаха с 400%, а даже при няколко години примерно държание и без нарушавания, би трябвало да се заплащат повишени суми?
– Система бонус-малус ще бъде въведена, уповавам се още през тази година, само че какви ще са изискванията и дали ще са такива, каквито цитирате, не мога да кажа. Призовавам всички да мислят положително и да са спокойни, че когато не нарушават закона, няма и да заплащат по-висока застраховка. Страхуват се тези, които разсъждават от позиция на извършители. За страдание, ние – българите, по-често сме от втория вид.

Коментар


Защо отново започваме от А(генция)


Остава и консултативната комисия в Министерство на вътрешните работи

Ясен Люцканов

 02_03 След автобусната злополука в Своге държавното управление реши да сътвори Агенция за пътна сигурност с 39 щатни чиновници, чиято задача ще е да следи за всевъзможни проблеми – от градежа на пътищата до заплащането на санкциите, наложени от КАТ.

В същото време се резервира и сегашната консултативна комисия, ръководена от вътрешния министър, в която вземат участие представители на 11 министерства и ведомства.

А в първите месеци на 2019 година се чака публикуването за разискване на три нови законопроекта, които ще заменят настоящия Закон за придвижване по пътищата.

В писмеността на служителите, както знаем, А е за Агенция. Но за какво би трябвало да се стартира изначало всякога? Отговорите на Министерски съвет звучат по този начин: за „ възстановяване на координацията “, „ застраховане на политиката “, „ обезпечаване на мониторинг и надзор на резултатите “ и “подобряване на информираността на обществото “.

Данните за тежките произшествия се тъпчат в таблици, разказват се в отчети и в редките случаи, когато има защо, се акцентират в изявленията. Оказва се обаче, че не някакви приложени ограничения, а страхът от бъдещия малус е провокирал бонуса с по-малкото жертви на пътя през 2018 година

Куп изявления и към година време трябваше на „ Пътна полиция “, с цел да приведе в порядъчен тип статистиката за злополуките, която се разгласява всеки ден на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи. Но с цел да се промени нещо в това, което стои зад числата, очевидно ще би трябвало доста повече…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР