10% от световното население гладува. А Мъск, Безос и Брансън

...
10% от световното население гладува. А Мъск, Безос и Брансън
Коментари Харесай

10% от населението по света гладува. А богатите се надпреварват в Космоса.


10% от международното население гладува. А Мъск, Безос и Брансън се надпреварват в небето. Нека летят, само че не може ли с толкоз пари и сила да спасим и гладуващите? Преди да сме почнали да вървим на отмора в Космоса.

Броят на гладуващите по света е повишен доста поради пандемията. През 2020 година над 800 милиона души, т.е. 10% от международното население, са нямали задоволително храна, сочи отчет на Организация на обединените нации.

Ако в този момент някой каже, че е шокиран, лъже. Защото това известие не е пристигнало ненадейно. Проблемът просто се пренебрегва. Нашият богат свят е изпаднал в хранителна кома. И обстановката става все по-абсурдна.

Десет % от популацията гладуват. А трима милиардери се състезават със своите ракети в Космоса: кой лети по-бързо, по-високо, по-далече. Мъск, Безос и Брансън желаят да изпращат там туристи на почивка. Нямам нищо срещу. Нека го вършат, дано летят. Защото противното няма да понижи глада по света. Но за какво светът не влага тъкмо толкоз сила, техника и пари и в развиването на нашите системи за ихранване? Подобно на това, което вършат тези супермозъци в Космоса?

Първо климатичните промени, след това пандемията
Редакцията предлага
В Канада жегите и пожарите изпепеляват от седмици насам царевичните полета. Северозападът на една от най-богатите индустриални страни в света трепери за реколтата си. А специалистите по климатичните въпроси го споделят напълно ясно: тази гореща вълна е рожба на индивида. Следващата към този момент чука на вратата. Но политиците споделят: би трябвало да се напаснем към климатичните промени.

Вярно, по-изненадваща от климатичните промени беше пандемията. Тя ни връхлетя внезапно. И съгласно отчета на Организация на обединените нации точно тя е повода за повишението на броя на гладуващите по света през 2020. За броя на. И които не са били сити и преди пандемията.

Когато генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани най-малко в тежките пандемични времена да оставим оръжията, военните спорове не свършиха. Ужасяващо! Но и това не е изненада.

Но пък всички си имат опрощение: коронавирусът и последствията от пандемията са повишили броя на гладуващите по света с 18%. И в този момент внезапно всички се притесняват че до 2030 задачата на Организация на обединените нации няма да може да бъде реализирана. А точно: до тогава към този момент никой да не гладува. Знаем, че и тогава 660 милиона хора по света няма да бъдат нахранени - над осем пъти повече от настоящето население на Германия.

Вече няма опрощение

Крайно време е да спрем да си затваряме очите. Трябва да променим международната система за изхранване, с цел да сме сигурни, че в Южен Судан да вземем за пример една паница бобена супа няма да е 100 пъти по-скъпа, в сравнение с в Берлин, съотнесено към приходите на хората. Или казано с други думи: по-скъпа от междинните дневни доходи. Борбата против глада би трябвало да е задружна - по този начин, както се води битката против ковид. И с толкоз доста сила, че задачата на Организация на обединените нации за един свят без гладуващи хора да бъде реализирана преди да стартираме да вървим на отмора в Космоса.

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР