10-годишната давност на задълженията на физическите лица вече е факт,

...
10-годишната давност на задълженията на физическите лица вече е факт,
Коментари Харесай

Окончателно! 10 г. давност за дълговете на хората

10-годишната отминалост на отговорностите на физическите лица към този момент е реалност, реши дефинитивно Народното събрание. Той одобри измененията в Закона за отговорностите и договорите. Давността не се отнася за еднолични търговци, както и за търговски, и цивилен сдружения, а единствено за физически лица.

Тази отминалост няма да се ползва за: отговорности за прехрана, отговорности за трудови хонорари, за компенсации по Кодекса на труда, за непозволено увреждане и за безпричинно замогване. За заварените случаи отминалостта по член 112 стартира да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо.

В момента законът планува 5-годишна отминалост и се погасяват всички вземания, за които не се планува различен период и 3-годишна отминалост за вземанията за хонорари за труд, за компенсации и неустойки от несбъднат контракт.

„ Аз считам правната комисия се е съобразила с всички условия и възражения, а точно да има баланс сред ползите на кредитора и интереса на длъжника “, съобщи един от вносителите на измененията Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ на патриотите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР