1. Св. свещеномъченик Власий, епископ Севастийски († ок. 316 г.)

...
1. Св. свещеномъченик Власий, епископ Севастийски († ок. 316 г.)
Коментари Харесай

МИСТИЧЕН ПРАЗНИК: Власовден е! Честваме покровителя на домашните животни свети Власий - ето какви са поверията

1. Св. свещеномъченик Власий, свещеник Севастийски († ок. 316 г.) - той живял в региона Кападокия (Мала Азия) и бил свещеник на град Севастия. По време на жестокото гонение при Диоклетиан съвсем не останали християни в града, по тази причина се отдръпнал в една пещера на планината Аргеос.

Там единствено дивите зверове ставали очевидци на неуморните му молитвени писания и строго самоограничение. С огромна обич Божият ласкател посрещал дивите животни и се грижел за тях, по тази причина го почитаме като техен настойник.

Св. потърпевш страдалчески след безчовечен мъчения в 316 година, при царуването на Ликиний. Преди мечът да посече главата му, той се помолил за целия свят и за тия, които след гибелта му ще почитат неговата памет.
свързани новини19980на 10.02.202229730на 06.02.2022
В българската традиция денят на св. Власий е прочут по името на светеца – Власовден, само че същоМуковден или Влов запор. Последното се свързва с вярването, че воловете са опасани с девет или четиридесет невидими колана и на Власовден се разпасват, по тази причина не би трябвало да се впрягат за работа – в случай че това се случи, животното ще заболее или ще осакатее, а може и да почине.

Власовден се уважава и от овчарите - с цел да не се раждат власати агнета, т.е. с груба вълна. За да се предпазят себе си и фамилията си от заболяването по очите (перде), а също и да не власясват нивите, т.е. да няма празни класове, дамите не предат и не се допират до вълна и всевъзможен тип конци. Обредните хлябове по традиция се подготвят в навечерието на празника, а на самия ден не се меси нищо, с цел да не мухлясва брашното, а тестото да не власясва – т.е. да не става на конци.
свързани новини19232на 04.02.2022
2. Св. Георги Софийски Нови (Кратовски) (1497 - 1515)
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР