1. Най-древните представители на акулите са съществували преди около 420-450

...
1. Най-древните представители на акулите са съществували преди около 420-450
Коментари Харесай

20 изумителни факта за акулите

 акули

1. Най-древните представители на акулите са съществували преди към 420-450 милиона години.

2. Към днешна дата са известни повече от 526 типа акули: от дънните с дължина 17 сантиметра до китовата акула – до 20 метра.

3. Повечето типове акули живеят 20-30 години. Петнистата бодлива акула обаче има рекорден живот от над 100 години.

4. Според откривателите най-често хората са нападани от следните акули: тигрова, бяла, тъпоноса и дългокрила.

5. Смята се, че акулите атакуват по-често плувците в топли води – над 18 градуса, в студените морета акулите са по-малко.

6. Акулите съставляват най-голяма заплаха за плувците покрай повърхността на водата и към момента няма ефикасни способи за изплашването им.

7. Акулите убиват годишно, съгласно разнообразни източници, от 80 до 300 души.

8. В взаимозависимост от типа, в устата на акулата може да има от 30 до 400 зъба и те са подредени в няколко реда. Силата на стесняване на челюстта на четириметрова акула е 20 килонютона.

9. За една седмица на акулата й стига храна в размер на единствено 3% – 14% от личното си тегло.

10. Триметрова акула може да погълне цяла говедо едновременно.

11. Понякога акулата изпада в „ хранителна полуда “, до момента в който ловува. В сляпа гняв тя се нахвърля върху всеки предмет, който се изпречи на пътя й, било то морско животно, човек или подводен кабел.

12. В стомасите на акули са открити разнообразни предмети – да вземем за пример бутилки, чанти, пощенски пратки, черупки и гранати, въртящи се пръти и даже огромен африкански там-там.

13. Акулата надушва кръв отдалеко. Случвало се е акули да се втурнат към ранен кит от разстояние няколко километра. Акулата стартира да преглежда жертвата от към пет метра. От огромно разстояние тя единствено усеща и чува жертвата.

14. Акула усеща един грам кръв, разперен в 600 000 литра вода на разстояние 500 метра.

15. Акулите нямат плавателен мехур. Те резервират позицията си във водата, тъй като водата облива перките им.

16. Повечето акули се движат със скорост към 8 км/ч, само че когато ловуват или нападат, междинната акула форсира до 19 км/ч. Акулата мако е в положение да форсира до скорост от 50 км / ч. Бялата акула също е способна на сходни рейдове. Подобни изключения са вероятни заради топлокръвността на тези типове.

17. През 1967 година жителят на Мелбърн Хенри Бърс плувал покрай брега. Внезапно се появила акула и отхапала крайници на плувеца. Година по-късно, към този момент с протеза, Хенри се появил още веднъж на плажа. Плувал до насита, той се обърна към брега, когато ненадейно се чул сигнален зов от патрулна лодка. Перка на акула се виждала зад Бурс. Чуло се хрущене и хищницата отплувала с… протеза в зъбите.

18. Атакувайки, акулата първо забива зъбите на долната челюст в тялото на жертвата. Зъбите на горната челюст го режат като нож, нанасяйки страшни рани.

19. Акулите са морски скитници. В търсене на плячка те се скитат случайно по океанските пътища. от време на време се присламчват към някой морски съд, от който обилно се изхвърлят във водата кухненски отпадъци  и по този метод акулата може да следва кораба, да речем, от Лисабон до Хонконг.

20. Не всички акули са хищници. Много от тях се хранят с планктон, медузи, дребни риби, като да вземем за пример гигантската китова акула.

Още по тематиката: 

Невероятни истории за набези на акули

Ембрионите на някои типове акули се изяждат един различен в матката

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР