1 млн. лева ще бъдат разпределени между кланиците, които изкупуват

...
1 млн. лева ще бъдат разпределени между кланиците, които изкупуват
Коментари Харесай

Драмата с агнешкото - откъде идва спасението

1 млн. лв. ще бъдат разпределени сред кланиците, които изкупуват и реализират българско агнешко месо. Средствата се отпускат по схемата de minimis, реши УС на Държавен фонд " Земеделие ". Помощта е за компенсация на част от разноските за превоз, логистика и реализация на месо от дребни преживни животни в комерсиалната мрежа през 2022 година Това дава опция по време на великденските празници и Гергьовден животновъдите да осъществят огромна част от отгледаните от тях агнета и ярета на пазарни цени.

Държавната помощ се отпуска за трета година по искане на животновъдния отрасъл за даване на финансова поддръжка на кланиците за образуване изкупуването на дребни преживни животни. Миналата година по същата скица Фондът изплати 237 377 лева на 15 кланици.

Срокът за кандидатстване по държавната помощ е до 20 май 2022 година, а крайният период за погашение на помощта е 20 юни 2022 година Предстои да се изготвят инструкции за предоставяне на средствата. 

Подпомагане ще получат кланиците, които ще изкупуват живи агнета и ярета от фермерите и ще извършат клането на животните. Добитото месо би трябвало да се осъществя на територията на цялата страна.

Единичната ставка за подкрепяне на касапница е 10 лева за едно закупено и заклано агне или яре. За да получи подпомагането кланицата следва да е закупила от аграрни собственик дребно преживно животно на цена, не по-ниска от 7,50 лева./кг живо тегло без Данък добавена стойност.

Тази година ставките са по-големи. През 2021 г.  кланиците се подкрепяха със 7 лева за закупено и заклано 1 агне/яре,  на цена, не по-ниска от 5.50 лева./кг живо тегло без Данък добавена стойност.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР